[SE] Poziom naładowania baterii kłamie (...) 10 faktów o komórkach...
Tak, tak, tak... wiem, że SE o_O
Mimo wszystko:
Poziom naładowania baterii kłamie, czarny ekran szybciej zużywa moc - 10 faktów o komórkach, które warto znać.
Cytat:
Telefony komórkowe mają swoje tajemnice. Wskaźnik naładowania baterii utrzymuje nas w przekonaniu, że mamy jeszcze spory zapas mocy - bo wtedy chętniej dzwonimy. Czarna tapeta w komórce powoduje większe zużycie baterii niż biała. Operator GSM może zablokować każdy skradziony telefon komórkowy raz na zawsze. Oto spis 10 ciekawostek o komórkach, które warto znać.
Reszta, jak zwykle:
Kod:
http://www.se.pl/technologie/mobilnie/poziom-naladowania-baterii-klamie-czarny-ekran-szybciej-zuzywa-moc-10-faktow-ktore-warto-wiedziec-o-_165282.html
Odp: [SE] Poziom naładowania baterii kłamie (...) 10 faktów o komórkach...
najbardziej rozwalił mnie punkt 8
Cytat:
Przyszłe baterie mogą być napędzane spirytusem
Wiesz... są projekty konstrukcji baterii napędzanych etyliną czy etanolem... tylko że do tego drugiego paliwa w Polsce czy Rosji będzie trzeba dodać coś toksycznego, bo inaczej będą wiecznie rozładowane :D
ciekawy artykuł, gdzieś czytałem ze microsoft zaleca kafelki koloru czerwonego na wp7 bo zużywają mniej energii ale to chyba tyczyło się ekranów AMOLED lub Super AMOLED
Nie zgodzę się iż jest jakaś różnica w rozładowaniu baterii do 50% i do końca. Nie ma żadnej. W obu wypadkach żywotność ogniwa jest taka sama.
[hr]Dodano: [time]1296423986[/time][hr]
Przeczytałem artykuł do końca. Typowe teorie spiskowe nie trzymające się kupy. Ktoś kto to pisał nie miał pojęcia o realnym życiu. Operator nie chce zablokować imei? Prędkość hdspa? To wygląda troszkę inaczej.
Szanowny Panie.
[quote author=Boss link=topic=364.msg3093#msg3093 date=1296423211]
Nie zgodzę się iż jest jakaś różnica w rozładowaniu baterii do 50% i do końca. Nie ma żadnej. W obu wypadkach żywotność ogniwa jest taka sama.[/quote]
Hm, z argumentem "bo nie" dyskutuje się dość trudno. Sugeruję jednak obejrzenie filmu znajdującego się w artykule, co nieco on tłumaczy (proszę pamiętać, że ilość przestrzeni we wnętrzu ogniwa jest mocno ograniczona).
Cytat:
Przeczytałem artykuł do końca. Typowe teorie spiskowe nie trzymające się kupy. Ktoś kto to pisał nie miał pojęcia o realnym życiu. Operator nie chce zablokować imei? Prędkość hdspa? To wygląda troszkę inaczej.
Nie wiem, czy mam pojęcie o realnym życiu (istnieje życie "nierealne"? :), ale wiem, że nie mogę zgodzić się z Pana oceną tekstu. Zawiera fakty, a nie teorie spiskowe. Wszystko zostało w miarę jasno wytłumaczone, ale bez przesady.
Oczywiście jeśli ma Pan wątpliwości, chętnie ich wysłucham i spróbuję wyjaśnić Panu, w czym rzecz.
Pozdrawiam!
Łukasz Bigo
SE.pl
O bateriach na każdym forum jest kilka tematów i wszędzie są spory. Wszędzie krążą urban legend. Tu też jest już kilka. Np i tu ta kwestia była poruszana.
Kod:
http://hd2forum.pl/pomoc-pytania-problemy/hd2-pare-pytan-przed-zakupem/msg1668/#msg1668
Cytat:
Np i tu ta kwestia była poruszana.
To był wątek z pytaniami.
Ten jest założony przez Smogga z newsem.
[quote author=Boss link=topic=364.msg3502#msg3502 date=1297578855]
O bateriach na każdym forum jest kilka tematów i wszędzie są spory. Wszędzie krążą urban legend. Tu też jest już kilka. Np i tu ta kwestia była poruszana.
Kod:
http://hd2forum.pl/pomoc-pytania-problemy/hd2-pare-pytan-przed-zakupem/msg1668/#msg1668
[/quote]
Nie odpowiedział Pan na żadne z moich pytań, domyślam się więc, że jednak - wbrew wcześniejszej wypowiedzi - przekonał się Pan do mojego artykułu. To dobrze, cieszę się z tego powodu :)
Co do baterii: wiem, że ludzie w dobrej wierze serwują innym rady. Nie mam zamiaru udawać, że znam się na bateriach. Staram się tylko złożyć do kupy mozaikę faktów:
0. naukowcy nie wiedzą ciągle, skąd się bierze efekt zużywania się baterii Li-ion (nie mówimy o Ni-Cd). Na ten temat są tylko spekulacje, jedna z nich to mechaniczne zużycie baterii (vide: film w artykule).
1. MacBook i ThinkPad podłączone do prądu nie ładują baterii do oporu i nie czerpią prądu z gniazdka. Przeciwnie: pozwalają baterii, by pracowała, tj. jej poziom naładowania oscylował w przedziale 90-100 procent (dotyczy to moich laptopów, niekoniecznie wszystkich serii)
2. Mój Touch Pro2 pracuje krócej na baterii, jeśli często go doładowuję. Pomaga mu rozładowanie do końca i naładowanie. A może tylko rozładowanie. A może tylko naładowanie. <- nigdy nie sprawdziłem opcji nr 2 i 3.
3. Bateria jest przedmiotem na tyle tanim, że zawsze można kupić zapasową. :)
4. W moim ładowanym pod korek i rozładowywanym często do końca laptopie bateria nadawała się do wyrzucenia po 2 latach pracy.
5. Producenci nie zalecają rozładowywania baterii Li-ion (Li-poly) do końca.
Każdy wyciąga wnioski, jakie tylko ma ochotę. :)
POzdrawiam
Łukasz Bigo
SE.pl