Odp: Problem z Roamingiem
Sprawdź przypadkiem, czy nie wyłączyłeś w CommMenagerze funkcji 3G. Jeżeli w ustawieniach wszystko jest w porządku, to na Twoim miejscu zaktualizowałbym radio.
jak sprawdzić to czy nie wyłączyłem 3g?
Przesuwając pasek menu w prawo do końca masz ustawienia. Wejdź w Sterowanie Bezprzewodowe (czy jakoś tak) i na dole powinno być przełączanie między 3G, a GSM.
A jaką literkę masz w zasięgu na pasku statusu? 3G, H, E, G?
niestety ostatnia opcja to router wifi
Czyli pewnie masz oficjalnego brandowanego ROMa? Powiem szczerze, że nie wiem, gdzie tam się przełącza 3G/GSM. Napisz o tej literce w takim razie.
To standard w Play, sam to ostatnio przerabiałem. Play jeżeli nie ma zasięgu korzysta z odbiorników Plusa. Przy normalnym użytkowaniu tj. dzwonieniu, wysyłaniu sms itp nic się nie martw tak ma być. Problem dotyczy transmisji danych i tak:
- jeżeli masz wykupiony normalny internet w playu też się nie czym martwić - nic nie zostanie pobrane
- jeżeli masz abonament Longplay Internet musisz uważać na roaming bo Ci będzie naliczać dodatkowo kasę
Sam się naciąłem na to bo to działa na zasadzie swobodnego internetu tylko w strefie Play - i to taki haczyk, nikt mnie też o tym nie poinformował :P ale to nauczka.
Jest na to rozwiązanie w postaci blokady na dane w roamingu, jeżeli pobierasz coś i wejdziesz w roaming Plusa po prostu Ci nie pobierze :) oto kody:
*111*51*1# wyłącznie danych w roamingu
*111*51*2# włącznie danych w roamingu
*111*51*3# sprawdzasz stan
Możesz o oczywiście zrobić też w serwisie play24
Jak coś nie będzie jasne to pisz :)
Witam,
w tym problem że jestem w centrum warszawy i mam jeszcze 2 telefony w paly samsunga f480 i (coś tam jakiś stary) i one łapią zasięg bez problemu leżąc obok siebie po włożeniu innej karty (ale również play) problem występuje nadal
[hr]Dodano: [time]1291277085[/time][hr]
+ kiedy próbuje wyłączyć tę usługe o której pisałeś dostje komunikat "usługa dla ciebie nie dostępna"
Klikamy w górną belkę, wskaźnik sieci, zakładka telefon, pasmo. Tam ustalamy częstotliwości. GSM to gsm i edge, WCDMA to wszystkie szybsze. Zakres częstotliwości chyba zrozumiały.
Klikamy w górną belkę, wskaźnik sieci, zakładka telefon, menu, wybieranie sieci. Tu ustalamy z kim ma się urządzenie łączyć (możemy wybrać operatora Play <-> Plus), preferowane sieci, dźwięki, usługi gsm i inne pożyteczne gadżety.
Polecam włączenie pasma GSM i zakresu częstotliwości obsługiwanego w Polsce. Czyli 900+1800 2100+900. Skraca to czas logowania do sieci, poprawia zasięg bo eliminujemy 3G i wyższe z którymi to szczególnie w Play na wsiach jest kiepsko i wydłużamy czas pracy na baterii. Ale mms-y wysyłają się kilka sekund dłużej i internet działa tylko w EDGE czyli wolniej.
Cytat:
kiedy próbuje wyłączyć tę usługe o której pisałeś dostje komunikat "usługa dla ciebie nie dostępna
napisz coś więcej, jaki abonament dokładnie masz, czy jesteś zalogowany na play24?
Kod:
https://logowanie.playmobile.pl/p4-idp2/LoginForm.do
jeżeli tak to tam można to wyłączyć, chociaż dziwne że przez kody Ci nie weszło, u mnie w HD2 poszło jak po maśle :)