Odp: Czerwony przycisk obok karty sim
Resetujac klapka proponuje wykorzystac ten ostry rozek w wycieciu na klawisze glosnosci, mi sie udalo :) choc jest z tym troche klopot ale zawsze jak zaszla potrzeba to akurat mialem cos ostrego pod reka :)
Moze i jest to komfort psychiczny ale odchodzac od tel a biorac pc pod uwage to nawet jesli nie dysk, to znam przypadki uszkodz pl gl w kompie po wylaczaniu listwa czyli brutalna kradzieza zasilania wiec stad tez czesc moich obaw.
Tak czy tak kazdy robi wedle uznania, nie wazny sposob a koncowy efekt :)
[quote author=wilczur link=topic=1700.msg9749#msg9749 date=1329414344]
Moze i jest to komfort psychiczny ale odchodzac od tel a biorac pc pod uwage to nawet jesli nie dysk, to znam przypadki uszkodz pl gl w kompie po wylaczaniu listwa czyli brutalna kradzieza zasilania wiec stad tez czesc moich obaw.
[/quote]
Płyty główne padają stricte w takich wypadkach przez zasilacz, który podaje duży prąd przy użytkowaniu, potem przestaje odbierać prąd z sieci, i płyta główna podaje nie takie napięcie, jak powinna... i umiera :)
W telefonie nie mamy jako takiej przetwornicy czy zasilacza (jak już z resztą mówiłem) która mogła by uszkodzić płytę. Napięcie jest stałe, zmienia się tylko podawany prąd. Ale nie ma nic magazynującego prądu jak w zasilaczu kondensator, który gdy się wyładowuje może... coś zniszczyć ;P Jedynie bateria magazynuje prąd - dlatego przy wyciągnięciu baterii natychmiastowo wyłącza się sam telefon. System binarny - 1 lub 0. Nie ma połówki, nie ma problemów ;P
Kod:
zasilacz, który podaje duży prąd przy użytkowaniu, potem przestaje odbierać prąd z sieci, i płyta główna podaje nie takie napięcie, jak powinna
Skoro zasilacz przestaje odbierać prąd z sieci to płyta też raczej nie ma jak podać złego napięcia bo skąd je weźmie? :D
Ale nie zbaczajmy z tematu..
Ogólny wniosek nasówa się taki:
-wiele osób wyciąga baterię i jak narazie żaden telefon od tego nie padł - więc można to uznać za bezpieczne
-ja przy resecie nadal mam zmiar używać guzika gdy zajdze potrzeba bo czuję się z tym pewniej
I chyba to najadekwatniejsza puenta na zakończenie tematu :D
Spoko, każdy robi jak chce, i nie mam zamiaru nikogo zmuszać. Chciałem tylko obiektywnie ukazać tą kwestię.
Odnośnie cytatu - przejęzyczyłem się x)
miało być: "zasilacz, który podaje duży prąd przy użytkowaniu, potem przestaje odbierać prąd z sieci, i płyta główna otrzymuje nie takie napięcie, jak powinna."
A kwestią tego jest naładowanie kondensatorów, które przy odłączeniu prądu od zasilacza szybko się wyładowują i w ten sposób mogą zniszczyć płytę główną. Ale większość zasilaczy i tak ma zabezpieczenie przed tym, w każdym razie te lepsze mają.
@wilczur
Swoją drogą jesteś dobrym rozmówcą, bez napinki i kulturalnie... Czemu w internecie takie społeczeństwo to raptem garstka ludzi z jakimkolwiek poszanowaniem rozmówcy, wymierająca pod naporem bezsensownego trollu (nie całego trollu, tylko bezsensownego ;P) i ludzi totalnie bez mózgu...
Pozdrawiam jednego z ostatnich ;)
Dobra dobra nie cukruj już bo się zaczerwienię na polikach.. ;D