Odp: HTC One X opinie i pierwsze wrażenia
Wieczorem pierwszy fakap z nową słuchawką w roli głównej. Przegrzała się. Ładowarka odłączona. Leżę sobie w łóżku i biegam po pokojach w Dark Meadow i nagle... pach! nie ma! Ani nie było komunikatu w stylu "hej! przestań! zaraz się poparzysz!", a ciepłota słuchawki pokazywała, że od tego już niewiele mnie dzieli... ani jakiegokolwiek innego komunikatu... po prostu się wyłączyła i wstać już nie chciała. Podłączenie ładowarki (test reakcji telefonu) skutkowało mruganiem pomarańczowej diody... ale nic ponadto. Po około 10 minutach, jak temperatura łan eksa osiągnęła ciepłotę ludzkiego ciała - słuchawka raczyła pozwolić na włączenie i używanie... Jeśli sytuacja będzie się często powtarzała, to czarno to widzę...
Gdybym katował go przez kilka godzin, to skłonny byłbym to zrozumieć. Było to nie więcej niż 30 minut gry. Masakra.
No to faktycznie nie jest za dobrze. Pozostaje mieć nadzieję że poprawią to w następnych wersjach systemu.
U mnie w HD2 często po długim użytkowaniu rośnie temperatura.. ale zdejmuje klapkę i chłodzi się :) zaraz temperatura jest normalna i można używać :D
@Matrix: Nie wiem, czy jest jak to poprawić - wygląda to na złe fizyczne chłodzenie hardware'u. Mogą co najwyżej software'owo zablokować 3 rdzenie i underclockować do 600MHz... ale nie o to chodzi :E
Telefon podczas wymagającej gry parzy! Nawet z odległości 2 centymetrów od jego plastikowej obudowy czuć gorące powietrze - cieplejsze niż wydobywa się z mojego laptopa... Obawiam się, że prędzej czy później, to będzie mój pierwszy HTC który odwiedzi serwis w Raszynie... albo pobije rekord w czasie potrzebnym od zakupu słuchawki na znalezienie dla niej nowego właściciela...
@Cziken: to ściągnij klapkę w One X :E
W Sensacji jak rosła temperatura, to było to 46-48 stopni... po 5h gry w O&CO z podłączoną ładowarką. Tutaj wystarczy chwila i bzium! W zimie może być to sensowne, ale latem? ;)
Największą temperaturą jaką osiągnąłem na HD2 to było 46 stopni. Tylko to było po prawie 2 godzinnym graniu. A problem z przegrzewaniem się telefonów będzie coraz poważniejszy. Pakują coraz mocniejsze procesory do jak najmniejszych obudów i problem rośnie. Osobiście wolałbym poczekać na te 4 rdzeniowe telefony rok dłużej, ale za to żeby wszystko było ok. Dlatego jedyne co chyba może pomóc w One X to zmniejszanie częstotliwości na rdzeniach wraz ze wzrostem temperatury.
Wczoraj pojawił się update oprogramowania telefonu. Fajnie tak - co 3 dni nowy soft :E
Anyway, kiedy wieczorem relaksowałem się na działce przy grze w Dark Meadow, problem z przegrzewającym się telefonem nie został zreplikowany. Wedle widgetu baterii osiągnął temperaturę 50-51°C i tyle. Działał.
Przy okazji HTC udało się wprowadzić pewne lagi do bardzo przyjemnego pinballa na Tegrę (Zen Pinball - nie wiem, czy działa z pluginami chainfire, ale jeśli tak, to szczerze polecam... zwłaszcza, że teraz przez tydzień stoły marvela są w promocji -50% ;]). Na poprzedniej wersji softu działało to bez najmniejszej skazy. Mam nadzieję, że poprawka jest w drodze... Ciekawe jest to, że na innych zaawansowanych grach tego nie ma o.O
Zabawna jest też sytuacja z obecną wersją radia - soft jej nie rozpoznaje i widnieje informacja, że jest "Nieznane" :E Tak czy inaczej telefon działa (czego dowodem jest ten post, bo siedzę w buszu na działce :D).
Ach ten twój busz :D, co do HTC- stara się wypaść lepiej niż to zrobiła wydając 'Gównianą' serię One.. która hardwarowo jest potworem a ze strony wykonania i software coraz to większe wady wykrywają.. tylko na One V nie psioczą.. dziwne :P
A One V zostało już wydane u nas?
Daleki bym był od nazywania serii One "gównianą".
Swojego iksika nazwałbym dobrym telefonem. Potrzebuje jeszcze kilku szlifów, aby być bardzo dobrym czy wręcz rewelacyjnym... Ale ogólnie jestem zadowolony z migracji. Zwłaszcza po wczorajszej aktualizacji.