Odp: [SE] Poziom naładowania baterii kłamie (...) 10 faktów o komórkach...
Odpowiedział wystarczająco, ale jako uważam cały artykuł za stek bzdur skumulowanych z różnych nieprofesjonalnych for dzieci neo, nie zamierzam na jego temat snuć dalszej dyskusji i na siłę przekonywać do swoich racji.
P.S.
Cytat:
5. Producenci nie zalecają rozładowywania baterii Li-ion (Li-poly) do końca.
No pokaż mi chłopie jakąkolwiek instrukcję obsługi zawierającą taki zapis.
Kolega Boss to ma trochę taki dar wieszczenia prawdy? ;-)
Pomijam już fakt - nazwijmy to - "grzeczności" Twojej wypowiedzi...
Ale skoro już rozpoczynasz pewien temat i masz okazję się wypowiedzieć w rozmowie z autorem artykułu o różnicach Waszych poglądów... a mimo wszystko zamiast konstruktywnej dysputy pojawiają się - z Twojej strony Boss - teksty o forach dzieci neo, a jako uzasadnienie tego, że masz rację, podajesz argument że tak uważasz i już... "moja racja jest najmojsza"...
Z mojej perspektywy jest to czyste awanturnictwo, które nie ma na celu niczego, poza pokazaniem jakiejś swojej wyższości, a przy rozwijaniu się rozmowy w kierunku, który to poczucie mógłby zaburzyć, zabranie swoich zabawek i pójściu do innej piaskownicy (np. inny wątek) pokazywać swoją wyższość nad innymi ludźmi.
Jeśli nie masz ochoty rozmawiać na jakiś temat, to w ogóle go nie zaczynaj, bo kończenie go w obraźliwy sposób tylko psuje klimat...
[quote author=Boss link=topic=364.msg3644#msg3644 date=1297932235]
P.S.
Cytat:
5. Producenci nie zalecają rozładowywania baterii Li-ion (Li-poly) do końca.
No pokaż mi chłopie jakąkolwiek instrukcję obsługi zawierającą taki zapis.
[/quote]
Ależ proszę bardzo, pierwsza, która mi przyszła do głowy:
If you don?t plan on using your notebook for more than six months, Apple recommends that you store the battery with a 50% charge. If you store a battery when it?s fully discharged, it could fall into a deep discharge state, which renders it incapable of holding any charge.
Oczywiście dotyczy to notebooków, ale baterii Li-ion (Li-poly).
Pozdrawiam
Łukasz Bigo
No dobra ale nie dotyczy normalnego użytkowania sprzętu przecież. Jak sam pokazałeś chodzi o 6 miesięczną przerwe. kup se zwykły akumulatorek używaj go a później zostaw rozładowany na taki czas to też będziesz miał efekt zużycia
A słyszałeś chłopie o wear level. W ten sposób zapewniasz sobie szybką i prostą drogę do zniszczenia ogniwa. Tak w telefonach jak i laptopach. Proponuję szybką lekturę na elektrodzie. Ten temat akurat o laptopach, ale można wyciągnąć wnioski i do telefonii.
Kod:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1010313.html
Poza tym faktycznie przetrzymując baterię przez dłuższy czas nieużywaną startujemy ze stanu 40-60%. Ale normalna praca i twoje poglądy to porażka.
[quote author=kasier link=topic=364.msg3721#msg3721 date=1298197547]
No dobra ale nie dotyczy normalnego użytkowania sprzętu przecież. Jak sam pokazałeś chodzi o 6 miesięczną przerwe. kup se zwykły akumulatorek używaj go a później zostaw rozładowany na taki czas to też będziesz miał efekt zużycia
[/quote]
Tak. Pan Boss napisał "No pokaż mi chłopie jakąkolwiek instrukcję obsługi zawierającą taki zapis.", dlatego wziąłem pierwszy z brzegu tekst, który się nasunął - pan Boss nie precyzował bowiem, czy chodzi mu o zapis w kwestii normalnej pracy. Mój wcześniejszy post również tego nie sugerował.
Pozdrawiam
Łukasz Bigo
[hr]Dodano: [time]1298404543[/time][hr]
[quote author=Boss link=topic=364.msg3722#msg3722 date=1298197706]
A słyszałeś chłopie o wear level. W ten sposób zapewniasz sobie szybką i prostą drogę do zniszczenia ogniwa. Tak w telefonach jak i laptopach. Proponuję szybką lekturę na elektrodzie. Ten temat akurat o laptopach, ale można wyciągnąć wnioski i do telefonii.
Kod:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1010313.html
Poza tym faktycznie przetrzymując baterię przez dłuższy czas nieużywaną startujemy ze stanu 40-60%. Ale normalna praca i twoje poglądy to porażka.
[/quote]
Widzę, że się Pan lekko zirytował. Proszę się uspokoić i wytłumaczyć mi, bo nie nadążam:
a) co ma do rzeczy poziom zużycia baterii (wear level) [notka: może Pan używać trudnych słów, w artykule temat się pojawił, chyba co nieco już wiem, postaram się nadążyć za Panem]
b) "w ten sposób zapewniasz sobie ..." - to znaczy w jaki sposób? W opisany przeze mnie w artykule? W którym fragmencie?
"normalna praca i twoje poglądy to porażka" - dobre! Zaszyłem się w kąt i przez dobry kwadrans chlipałem w ciszy. :) Proszę mi wybaczyć, jeśli na następny post nie odpowiem, bo z takimi argumentami ciężko się dyskutuje, a i taka dyskusja nic nie wnosi. Szkoda zaśmiecać Forum. :)
Podsumowując: dziennikarz (ja) jest od tego, żeby zbierać informacje i dostarczać je czytelnikom. W najlepszej formie, w jakiej potrafi. Z przyjemnością poprawię swój tekst, jeśli wskaże mi Pan ewidentne błędy w postaci: mój cytat + link do _profesjonalnego_ (producent, instytucja naukowa) źródła, gdzie jest napisane inaczej.
Ps. Na uspokojenie proponuję reportaż z wycieczki naszego dziennikarza. Jeździł Audi A7 po Chile. Tematyka z innej parafii, ale myślę, to ciekawa lektura.
Pozdrawiam!
Łukasz Bigo