-
Odp: DZIWNY HD2
Skoro masz ROM 1.66 i Radio 2.15 to musisz mieć HSPL :-)
Sprawdzisz to wchodząc w bootloader: Wyłącz telefon, wciśnij power i trzymaj Volume Down.
Jeśli masz jakieś pliki .nbh na karcie pamięci, to możesz ją dla 100% bezpieczeństwa najpierw wyjąć ;)
Potem wyciągasz, wsadzasz baterię i uruchamiasz telefon.
Czyli jednak - o ile to Ty się nie bawiłeś w HSPL i flash Radia... to jednak poprzedni właściciel trochę mija się z prawdą ;)
O wpływie HSPL na gwarancję również było mówione na forum już niejednokrotnie (tak tylko przypominam, jako ciekawostkę :P).
-
Czyli ze tel telefon stracił gwarancję?
[hr]Dodano: [time]1296740421[/time][hr]
Zrobiłem to co powiedziales, wyskoczyly 4 paski czerwony, zielony, niebieski i bialy z napisem serial, czerwony z napisem PB81100 SS-BC
SPL-1.42. HSPL XE
0x05
Cotulla HPSL 0x50
Co był orobione z tym telefonem i po co? Co mam robic? Pisac do sprzedajacego ze zadam zwrotu? Powiedzcie dokładnie co jest z tym telefonem i po co to jest.
-
Wygląda na to, że sprzedawca słuchawki postanowił wgrać do niej inne radio - standardowo, ze stockiem 1.66 w parze idzie radio 2.07 (o ile mnie pamięć nie myli)... Aby wgrać jednak samo radio, potrzebny jest właśnie HSPL.
W tej chwili możesz uznać, że Twoja gwarancja na tę słuchawkę jest "zamrożona"*. Przywróci ją flash stocka - 1.66 z karty -> to wgra radio, które powinno być z tym romem oraz podmieni bootloadera na oryginalny :)
A tak bardziej po polsku co to jest te radio i jak mam to wszystko cofnac dokladnie?
-
Najprościej to ujmując:
ROM - oprogramowanie (Windows),
Radio - sieć (siła sygnału, jakość rozmów).
Usunięcie HSPL (+ powrót do oryginalnego radia i gwarancji) następuje poprzez flash 1.66 z karty :-)
-
A krok po kroku jak mam zrobic ten flash? Kompletnie sie na tym nie znam, dlatego srry ze tak pytam.
-
Dlatego posiadamy tutaj również i bloga z przydatnymi poradami (których kalki znajdują się i na forum)...
FAQ aktualizacja Romu oraz Radia przez HardSPL
Stockowy Rom 1.66 WWE + spolszczenie - Tutaj opcja z karty usuwa przy okazji HSPL.
-
A bardziej mi sie oplaca zrobic ten flash? Czym on sie rozni od tego co mam teraz?
-
Uff... ;)
Teraz masz stary stockowy rom, najnowsze radio i HSPL.
A więc po kolei:
ROM - możesz wgrać customa - HSPL to Ci umożliwia.
Radio - możesz wgrać jakiekolwiek bez ruszania systemu - zasługa HSPL
Gwarancja - coś Ci się spieprzy, w serwisie zobaczą HSPL: Positive (:D) i odmówią naprawy w ramach gwarancji...
Musisz zrobić sobie małą kalkulację:
Opcja 1. Zostaje jak jest, działa, po co się szczypać, jak się zepsuje, to się zepsuje...
Opcja 2. Flash stocka aby usunąć HSPL i wgrać stare radio;
Opcja 3. jw + flash najnowszego stocka (3.14+radio 2.15) - ten pkt najpierw wymaga flasha 1.66 z karty, bo 3.14 nie współpracuje z HSPL i będziesz miał fuckupy;
Opcja 4. Korzystając z wgranego już HSPLa i Radia 2.15 wgrywasz Custom ROM i bawisz się swoją słuchawką, testujesz różne 'wypieki', radia;
Opcja 4a. Idziesz o krok dalej i wgrywasz MAGLDR aby wgrać WP7 lub Androida :D
Opcja 5. Kontaktujesz się ze sprzedawcą, oświadczasz, że wprowadził Cię w błąd, że w telefonie jest zmienione (nie przez Ciebie) radio i wgrany HSPL...
...Opcja 5a. On się wypiera, każe się cmoknąć, Ty nic mu nie udowodnisz, kończy się w sądzie, za 7 lat być może zakończy się sprawa i być może dostaniesz zwrot poniesionych kosztów;
...Opcja 5b. On się przyznaje, zwraca Ci kasę, kupujesz nowego HD2 albo inny telefon... i wszyscy żyli długo i szczęśliwie.
-
A dasz mi jakas instrukcje jak wgra candka? WM to nie jest do zabawy soft, a po co "usypiac" mozliwosci HD2? Wgram sobie andka, tylko mam na kompie win7, czy bedzie wszystko ok ze spolszczeniem itp? Jakas dokladna instrukcje, pewna bym prosil do najlepszego na HD2 andka. A jak wgram andka, potem wszystko cofne do fabryki to wraca mi gwara?