to dlatego, że tworzy właśnie ten plik, tak ma być za pierwszym razemCytat:
Nie wgrywąłem imgdata.. to dobrze że tyle trwa?
Wersja do druku
to dlatego, że tworzy właśnie ten plik, tak ma być za pierwszym razemCytat:
Nie wgrywąłem imgdata.. to dobrze że tyle trwa?
po 20 min poszło dalej..
Ale ma cały czas z nim jakieś problemu, już 3 raz instaluje :/
Za 1 razem nie chciała działaś dobrze blokada ekranu, tzn. wygaszałem i niechciał znów sie podświtlić i wyświetlić slider do odblokowania, był tylko czarny podświetlony ekran :/ odólnie kiepsko chodził.
2 instalka, po 1 uruchomieniu reboot, po 2 i ustawieniu opcji reebot, po 3 uruchomieniu wisie na czarnym ekranie po napisie htc :/
3 instalka własnie w toku :(
Kuuurde dotego dostałem sms jak uruchomiłem andka i teraz w windowsie miga dioda że mam sms i nr. na smsach mam a tego sms niema w skrzynce :/ Odrzucam go bo widzi go s2u2 ??? ??? ??? jak toto usunąć ?
Na samym początku 1 uruchomienie odrazu wywala że niedziąła sms swype, tak ma być?
kurde ale cuuda
[hr]Dodano: [time]Styczeń 15, 2011, 16:40:14 [/time][hr]
3 instalka iii dalej to samo z blokadą, kuurwde :(
Odkryłem że jak zablokuje i poczekam minute, budze go i wyświetla blokade ??? jak szybciej to tylko czarny podświetlony ekran :/
tak to chodzi wszystko ok. wifi również, tylko ta BLOKADA.
Aha android też nie widzi tego sms'a ???? A windows za każdym razem jak uruchamim go to wyświelta że nieprzeczytany .. ehhhh
[hr]Dodano: [time]Styczeń 15, 2011, 17:47:27 [/time][hr]
niezłe cuda, przeczytałem gdzięś na necie że pomaga w ciemno przytrzymanie ciemnego ekranu na 3-5s i przeciągniecie w dół... niewieże ale pomogło... odblokowuje sie teraz, choć chwileeczke mógłby szybciej sie budzić. Ale już nie narzekam.
Ale kuurde sms dalje widoczny jest w windowsie :/
[hr]Dodano: [time]1295119399[/time][hr]
po restarcie androida, cały czas problem z blokadą i do tego niepomaga już przytrzymanie palca :(
Kurcze dziwne umnie dziala normalnie a instalowales z dataimage?
u mnie zero podobnyxh problemów
Ja czekam dobrą godzine i nic :-[
Uruchom to ponownie... Domniemam, że masz radio odpowiadające Androidom? Oraz - usunąłeś pozostałości po starych?
Nie wiem czy to ma jakiś związek, ale w moim przypadku ruszyło tylko i wyłącznie jeżeli miałem taką ścieżkę /storage card/Android, W przypadku pozostawienia Androida w innym folderze też czekałem i czekałem
taka ścieżka właśnie ma być zachowanaCytat:
Nie wiem czy to ma jakiś związek, ale w moim przypadku ruszyło tylko i wyłącznie jeżeli miałem taką ścieżkę /storage card/Android, W przypadku pozostawienia Androida w innym folderze też czekałem i czekałem
A jakie radio może być 2.14??
powinno banglaćCytat:
A jakie radio może być 2.14??
A ile miejsca jest potrzebne na instalacje mam 1.3 gb wolne
1gb zajmuje data.img który się tworzy przy pierwszym uruchomieniu... najlepiej więc by było, jakbyś miał przynajmniej tę "dwójkę" wolną.
Ten Android działa na 2.14, no problem.
1.3 mi zostało oprócz pliku data 1gb który już mam przekopiowany na karte.
I może tutaj jest pies pogrzebany? :)
Kiedy przekopiowałem na kartę ten plik 1gb z archiwum, to niestety, ale ten build nie działał stabilnie i po 12h mi się wywalił na amen... wtedy też pozwoliłem mu samemu stworzyć ten plik i od tamtej pory nie mam z nim najmniejszego problemu :-)
To usune ten plik i się zobaczy :) A ile min sie powinien mniej wiecej wgrywać??
15-20 min.
Dobra dzieła ale dużo bateri wpiepsza przez noc połowę baterii.
Wtedy poleca się Reset statystyk. :-)
Przeprowadziłem to u siebie... i nawet opisałem to doświadczenie w powyższym wątku ;)
Tylko to już robiłem
Jako że wczoraj chciałem przejść chociaż na chwile z WM6.5 na Androida a dzisiaj nie mam zamiaru wrócić do WM, chciałbym podzielić się kilkoma sprawami.
Wszystko dotyczy tejże dystrybucji (MCCM SE v.4).
1. Oczywiście pierwszym krokiem była zmiana ROMu z 1.66 na 3.14. Jako że 1.66 miałem ustawiony pod siebie w drobnych szczegółach po instalacji 3.14 było goło i wesoło.
Miałem już przygotowane pole działania by zainstalować Andka z karty.
2. Tak jak to wcześniej opisywano, po ściągnięciu tej dystrybucji z neta - należy ją rozpakować i wrzucić do folderu Android na karcie pamięci. Ważne -> za pierwszym razem stworzyłem potworka StorageCard/Program Files/Android , po godzinie dałem sobie spokój. Jako że noc długa w końcu wpadłem na to że odpowiednia ścieżka winna wyglądać tak : StorageCard/Android.
Ok, miałem już wszystko przygotowane. Szukałem jeszcze jakiejś pomocy w celu odpalenia andka z karty i tak trafiłem na poradę z pdaclub.pl
Kod:http://pdaclub.pl/forum/android-w-leo/guide-faq-android-dla-hd2-169352/
Jest to o tyle ważne, gdyż u mnie linia cmdline była pusta.Kod:Uwaga
- zawartość archiwum instalacyjnego zawiera katalog Android (lub o podobnej nazwie) - pliki należy przenieść w ten sposób aby m.in. plik haret.exe znajdował się w katalogu Android (razem z pozostałymi plikami i podkatalogami build'a)
4. Ustawić względnej ścieżkę do Android'a w pliku /Android/startup.txt
- otworzyć go edytorem z PC i w linii zawierajacej
Kod: [Zaznacz]
set cmdline zaktualizować ścieżkę wskazywaną przez zmienną
rel_path- prawidłowa postać tej linii to
set cmdline "rel_path=Android" lub
set cmdline "nand_boot=0 rel_path=Android"
3. Samo odpalenie Androida wyszło mi chyba przez przypadek. Od razu odpaliłem haret.exe. Czas wygenerowania sławnego pliku data.img plasował się mniej więcej w okolicach 10minut.
4. Już pod koniec zabawy na WM zainstalowałem Loader'a (bo tak się to chyba nazywa:P)
.Kod:http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=737001
Po ustawieniu programu po 3 sekundach od odpalenia automatycznie Leo przechodzi do pracy z Andkiem.
Jako że jest to jakaś kropla w morzu potrzeb, a jak dotąd nie miałem styczności ze zmianą rom/ram/radio itp. itd. wydaje mi się że na kompletnego żółtodzioba udało mi się przeprowadzić cały proces jak należy.
Gra Angry Birds, oczywiście nie chciała działać, ale po kilku softreset - chodzi jak należy.
Ogólnie rzecz biorąc jestem bardzo zadowolony ze zmiany. Wiem że Andek z karty może nie jest traktowany jak pełnoprawny system, ale i tak dla mnie widać różnice. Sam Leon chodzi szybciej, a i pewne rozwiązania stosowane w andku wydają się być milsze dla człowieka :D
Mam nadzieje że moje bolączki i przemyślenia pomogą przyszłym użytkownikom tej dystrybucji w jej instalacji jak i użytkowaniu :-)
Pozdrawiam
nemezis
@nemezis: piękny post :-)
1. Jest to jakaś opcja, chociaż IMHO najlepiej jest walić od razu HSPL i jakiś custom na driverach 3.14 oraz testować to przy okazji z różnymi radiami (dla mnie gwarancja na słuchawkę jest na dalekiej pozycji z listy priorytetów jej używania ;P)
2. True, katalog Androida to "Android" na karcie SD :-)
2a. U siebie odpalając tego MCCM-a nie robiłem nic z cmdline ;) po prostu 2 pliki, a to zmierza do następnego punktu:
3. haret.exe to uruchomienie Androida, najpierw należałoby uruchomić CLRCAD aby w Andku mieć dźwięki... ale tutaj, jak w 2a. - zmierzamy do kolejnego:
4. Loader powinien załatwiać powyższą sprawę :D Najs ;]
Z Angry Birds to mnie zaskoczyłeś. U mnie się odpalało od początku... choć inna sprawa - ja odinstalowałem tą, która jest razem z tym MCCM-em i ściągnąłem z marketu nowszą wersję :P
Dorzucę, że z moich obserwacji (choć to może jednak nie jest najodpowiedniejsze słowo dla tego co chcę powiedzieć :D) wychodzi na to, że w Androidzie faktycznie lepiej słychać rozmówcę.. inne wrażenie jest takie, że programy uruchamiają się szybciej... Jest przyjemniejszy w użytkowaniu :-) Jego bolączką jest brak AM... ale też nie każdy z niej korzysta - jednak właśnie dlatego mam Andka "tylko" z karty.
Kończąc:
W dwóch słowach: tr?s bien :-)Cytat:
Zamieszczone przez nemezis
Żebym jednak nie rozpływał się nad andkiem coś mnie jednak trapi. Mianowicie przyzwyczaiłem się w WM do Menadżera urządzeń, tutaj o ile się nie mylę tę funkcję spełnia przykładowo Kill Task Manager. Nie trafia jakoś do mnie toto może to kwestia przyzwyczajenia.
Inną sprawą są podobno "jaja" z wysyłanie smsów. Ten build odpowiada Andkowi 2.2, a z tego co się dowiedziałem występuje tam problem w postaci wysłania sms'a do kogoś innego niż się zaplanowało :P
Reasumując i tak już moje lukrowane wypowiedzi nt. Andka z karty, jestem zadowolony :D
EDIT :
Coś mi zjada baterie , robiłem już trick z logiem baterii i różnicy nie widać. Dodatkowo im więcej widgetów mam na pulpicie tym bardziej wszystko muli :D Tak ma być ?
Smog masz jakieś pomysły ??
Tak, mam głowę pełną pomysłów ;)
Odznacz wszelkie synchronizacje, raz jeszcze zresetuj statystyki, wyłącz telefon, wyjmij baterię, wyłączony naładuj do pełna, odpal Androida, skilluj TasKillerem niepotrzebne procesy, pozamrażaj TitaniumBackup (płatną wersją, niestety) procesy, których nie chcesz uruchamiać przy starcie, wyłącz - kiedy nie używasz - WiFi, BT, zmniejsz podświetlenie... jeśli tak Ci ten build żre baterię, to coś jest faktycznie 'nie halo'... Zawsze możesz się też zastanowić nad innym buildem :-P
O jakie synchronizacje chodzi ??
Pobieranie danych pogody maili itd.
Generalnie mam wyłączone wszelkie synchronizację. Leo miałem naładowanego o godzinie 9 do 100% , od 10 godziny do 15% używałem go dość ( głównie przeglądarka pdf + kalkulator ), w tej chwili mam 57% baterii. Może po prostu tak ma być a ja szukam dziury w cały :D
Ale kolejne pytanko, czy jest jakiś TaskManager który automatycznie "zabija" aplikacje ?
Nie wiem jak z "automatem"... ja to robię manualnie - killując TasKillerem i jest to dla mnie zadowalające :-)
Choć fakt, jest to również upierdliwe, kiedy po każdym 'wyjściu' z aplikacji trzeba ją dodatkowo 'zabić'. Ale jak już mówiłem - ja się przyzwyczaiłem ;)
@Zabijaka75 - Kasier Ci odpowiedział, właśnie to miałem na myśli :-)
W walce z aplikacjami coś mi się udaje wygrywać. Natomiast dziwna sprawa ale ( tak myślę ) usunąłem jakiś plik i nie działa mi aplikacja Marketu. Pojawia się biały ekran, tak jakby aplikacja chciała startować i zaraz się wyłącza.
Inną sprawą jest zdaje się mój błąd, nie sformatowałem wcześniej karty i teraz robiąc zdjęcia na andku, po podłączeniu leo kablem do kompa nie widzę zrobionych zdjęć. Nie ma ich w folderze DCIM, ba nie ma ich nawet w żadnym folderze związanym z androidem. Zdjęcia są widoczne tylko w telefonie.
Mam pytanko potrzebny mi jest jakiś widżet pokazujący % mojej baterii jest coś takiego w tym romku czy trzeba dograć proszę o pomoc!
W tym celu:Cytat:
Zamieszczone przez zabijaka75 -> Wyciąg z mojego gg
1. Uruchamiamy WiFi/Połączenie 3G w telefonie - tak, aby miał internet;
2. Odpalamy Market (taka biała torba na zakupy z zieloną rączką i ikoną Androidowego Robocika);
3. U góry klikamy w lupę (służy to do wyszukiwania);
4. Na klawiaturze ekranowej (takie na dole z literkami) wpisujemy 'Battery';
5. Klikamy Enter (taki zielony guziczek na klawiaturze);
6. Oglądamy wyniki wyszukiwania :O
7. Wybieramy interesujący nas widget z listy;
8. Instalujemy go;
9. Dodajemy go na pulpicie;
10. Oglądamy nasze % baterii...
11. Na przyszłość wybieramy jeden kanał komunikacji - bo powielanie komuś na gg pytań zadanych na forum to po prostu trucie dupy :/
12. Jako rozwinięcie pkt 11. -> Do rozwiązywania problemów służy forum.
Problem z brakiem zdjęć w galerii na Andku rozwiązany. Sam nie wiem czy to coś dało, ale oglądnąłem zdjęcia zrobione na andku w galerii WM6.5, kilka soft resetów i andek widzi wszystkie zdjęcia z aparatu :D
Dalej mam nie rozwiązaną sprawę z aplikacją Android Market. "klikam" w nią, po czym uruchamia się do białego tła... i gaśnie. Przeinstalowałem samą aplikację, ale to nie pomogło. Jakieś pomysły ?
zabijaka75
W ramach walki z aplikacją marketu która dalej mi nie chodzi, trafiłem na widżet simi clock. Oprócz pokazywania godziny/daty/pogody istnieje możliwość pokazywania stanu procentowego baterii. I teraz ciekawostka, do tej pory używałem aplikacji Advanced Battery Improve + wbudowany Task Killer. Wszystko ładnie, nawet nie zamula, ale ... Właśnie jest jedno ale, ikonka widżetu ze stanem baterii przełamuje w procentowych odczytach bateryjki. Ciekawostką jest że w głównym menu tego widżetu procent jest prawdziwy.
Simi clok nie ma tego problemu, i wydaje mi się że chodzi nawet szybciej od "Digital Clock Widget"
Powodzenia
Pozdrawiam
nemezis
[hr]Dodano: [time]1296652545[/time][hr]
Kolejne wiadomości z frontu.
Niestety nie udało się przywrócić pracy aplikacji Market, posypały się też kontakty. Nie pomogło nawet resetowanie do ustawień fabrycznych.
Usunąłem androida, wgrałem go od nowa + wcześniej sprawdzone aplikacje (SimiClok, MemoryBooster). W końcu ustawiłem co i jak ma się łączyć :D. Bakteria trzyma dłużej !! System nie muli.... Czego chcieć więcej :-)
Pozdrawiam
nemezis
I kolejna ważna sprawa. Bateria 3 razy wyładowana do zera, i za każdym razem po podłączeniu ładowarki, andek odpala bez problemów :-)
Pozdrawiam
nemezis
I znowu ja....
Troszeczkę jestem zniesmaczony mizerną rozdzielczością zdjęć w tym buildzie. Only 1 MP....
A to ciekawostka... nie kombinowałeś czasem przy ustawieniach aparatu? Ja na tym buildzie robię 2592x1552 :-)
Jeśli nie kombinowałeś... to pokombinuj i ustaw większą rozdzielczość :D
Ajj :P
Kajam się ile mogę. Aparat miałem przełączony jako dodatkowy i tam max 1MP. Po przełączeniu na normalny aparat owszem był rozmiar 2592x1552 5MP, ale nie miałem możliwości wyboru "bez efektów"...wystarczyło przesunąć palcem menu i tadam... pojawiło się :-] Cóż trochę techniki i człowiek się gubi :P
Pozdrawiam
nemezis
Czy ktoś ma problem z "zamarzającym" budzeniem sie telefonu ? Tzn. zaraz po zablokowaniu i wygadszeniu, tel. niechce sie obudzić. To samo z czujnikiem wygaszenia podczas rozmowy, po odłożeniu od ucha nie budzi sie tylko cały czas jest wygaszony, trzeba poczekać chwile żeby sie ockną :/ wkurzające to strasznie jest..
Poradzi ktoś mi coś na to?
Witam.
Testuję tą wersję już od około 3 tygodni. Niewątpliwą zaletą jest długa praca urządzenia pod tym systemem. Telefon potrafi wytrzymać nawet półtora dnia (przy niewielkim użytkowaniu). Aparat jest doskonały, aplikacje działają płynnie. Nie ma problemu z synchronizacją z góglem. Ogólnie jest to najlepszy z 3 androidów jakie testowałem na swoim HD2.
Aczkolwiek są też pewne wady. Być może spowodowane są moim nieumyślnym działaniem, ale prawdopodobnie to jednak wina pewnych niedopracowań. Gdy wciskam "czerwoną" słuchawkę, bądź jakikolwiek inny przycisk by telefon obudzić to często HTC potrzebuje kilku sekund zanim ukaże się menu blokady (czy jak to się zwie). Ekran jest podświetlony co widać, ale wyświetla przez wspomniane wyżej kilka sekund czerń. Drugą bardzo, ale to bardzo denerwującą rzeczą jest niewłaściwe działanie aplikacji po wyłączeniu i włączeniu androida. Mianowicie, instaluję jakąś aplikację powiedzmy, że są to Wormsy. Gram gram, wyłączam telefon, włączam, wchodzę do eksploratora plików, włączam poprawnie androida i czekam. Gdy się już załaduje (co trwa 2-4 minut) i chcę pograć np. w Wormsy, klikam na ich ikonkę i po chwili przerzuca mnie na ekran główny. Gdy chcę włączyć inną aplikację wyświetla mi się komunikat "Przepraszamy Aplikacja XYZ została niespodziewanie zatrzymana..." Kolejne próby i zawsze wyskakuje taki sam komunikat. Na szczęście jest tak ze wszystkimi aplikacjami. Ah i zauważyłem jeszcze jedną dziwną rzecz. Czasem jak wchodzę do Menu to jest aplikacja "Market", a czasem "Usługa Market". Różnią się wyglądem, no i ta pierwsza (brzydsza) czasem zrywa pobieranie pliku. Kolejną sprawą jest dźwięk. Gdy odtwarzam muzykę z telefonu poprzez głośniki i chcę go "obudzić" to pojawia się półsekundowa przerwa.
Jeśli ktoś wie jak zaradzić na powyższe wady to byłbym wdzięczny za podanie rozwiązania :) Miłego dnia
to jest na max wkurzające, jak tego nie zrobie u siebie, niebęde korzystał z andka z sd.Cytat:
Gdy wciskam "czerwoną" słuchawkę, bądź jakikolwiek inny przycisk by telefon obudzić to często HTC potrzebuje kilku sekund zanim ukaże się menu blokady (czy jak to się zwie). Ekran jest podświetlony co widać, ale wyświetla przez wspomniane wyżej kilka sekund czerń.
wyczytałem żeby tego nie było trzeba w podnieść limit na setcpu w profilu screenoff. Ale niewiem na jakie wartości :/ Ale będe to drążył jeszcze.
dla mnie to raczej wada... umnie tak samo 1,5dnia. Win wytrzyma mi przy takim samym urzytkowaniu min.3 dniCytat:
Telefon potrafi wytrzymać nawet półtora dnia (przy niewielkim użytkowaniu)
Dziś zresetowałem baterie tzn. z poziomu terminala (aplikacja darmowa, należy pobrać z Marketu "Terminal" i zainstalować, a potem uruchomić) wykonałem
# su
# rm /data/system/batterystats.bin
(poprawne wykonanie nie nie wyświetla żadnego komunikatu - po prostu pojawi się znowu prompt # - tak ma być; jeśli coś pójdzie nie tak jak powinno - pojawi się stosowny komunikat)
- shutdown Androida
- wyjęcie bateri na 5s z telefonu i wpakowanie z powrotem
- znowu ładowanie do full (do zielonej diody)
oczywiście był problem, bo tel na początku nie reagował na ładowarke, dopiero za którymś razie zaczął ładować :/ Ale teraz działa, zobacze czy będzie dłużęj trzymał. Ale powinien bo zużycie spadło w spoczynku z 60mA do 28 :)
[hr]Dodano: [time]Luty 19, 2011, 15:08:44 [/time][hr]
a co do android market to kurcze coś wolno pobierają mi sie aplikacje :( u kolegi na glaxy's ściągnięte i zainstalowane ma w mgnieniu oka wszystko, a umnie trzeba czekać. Oczywiście na tym samym wifi/internecie.
[hr]Dodano: [time]1298125367[/time][hr]
teraz zużycie zeszło już do 5mA :) opłacało sie :)
Długi czas od naciśnięcia klawisza sprzętowego do reakcji ekranu dotykowego pod Androidem nosi miano "wake up lag"... jest denerwujący, choć powiem, że u mnie w tym buildzie występuje powiedzmy raz na 5-10 wybudzeń... zazwyczaj ekran uruchamia się momentalnie.
Praca baterii - to o czym wspomniał lakikwap jest również opisane tutaj
U mnie po drugim resecie w stand-by spadło do 4-6mA, w trybie samolotowym 1-4mA (w nocy, na próbę).
Market -vs- Usługa Market... hmm.. sprawdź, czy nie masz plików .apk w katalogu \sdcard\Android\AndroidApps.. jeśli masz - wywal stamtąd wszystko - te aplikacje się instalują "na nowo" przy każdym odpaleniu Androida.. bez sensu ;P A różnią się też tym, że "Usługa Market" jest nowsza... dziwne, że masz obydwie te opcje u siebie... nie masz czasem jakimś dziwnym trafem dwóch aktywatorów?
Co do muzyki to nie wiem, bo nie do tego służy mi telefon :P