Dorimanx albo Typhoon z kernelem Dorimanx, dostępny na XDA :)
Wysyłane z mojego HTC HD2 za pomocą Tapatalk 2
Wersja do druku
Mam teraz typhoona ale bateria szybko ubywa. Czy o tego dorimanxa Ci chodzi [02 MAY]Dorimanx-ROM-HIGH-END 3.1.7 N276 ODEX NO-HOME-REFRESH+ZRAM+SKIN+TWEAKS+CRON - xda-developers ?
Dorimanxa bym nie polecał, u mnie bateria pada w bardzo szybkim tempie. Za to na Typhoonie starcza na dość długi i telefon spokojnie wytrzymuje dzień mimo częstego bawienia się nim.
Ja mam typhoona. Telefonu używam głównie do internetu i gdy przeglądam strony na operze mini, current widget pokazuje ok. 350mA. Czy to normalne? Jak jest z tym u Ciebie? Dzisiaj ładowałem do 11. i teraz mam 31% chociaż bawiłem się nim może z 2 godziny.
zwykle odłączałem telefon o 8 i o 20 miałem gdzieś tak 20-30%. Na telefonie wchodzę na internet gdy jestem na strychu zapalić, czyli jakieś 5 minut co godzinę. Do tego cały czas włączona synchronizacja poczty, fejsbuków, pogody i innych pierdół. Czasem jakieś połączenie lub sms. Procesor ustawiony Ondemand na 1,1 GHz.
HD2 bardzo lubi połykać baterię, mi na romie ICS bez mocniejszego użytku wytrzymuje ~20 godzin :) z prockiem na 1276mhz na Ondemand :)
Jaśli o mój Dorimanx-Light to po dokonaniu undervolting'u przez Viper-mod (o 175mV mniej niż standard) i jasności ekranu na 7% (wieczorem spokojnie wystarcza) oraz stosowaniu filtru "night-mode" Eliksir pokazuje 98mA (a 51mA w 'sleep'). Okazuje się, że najwięcej prądu żre ekran, jak tylko i wyłącznie zwiększę jasność na 100% (jednym kliknieciem ma widget) pobór pradu skacze na 225-302mA
Sam ekran ssie strasznie prąd, ja mam na auto i znika szybko prąd ;)
tak na półtorej doby a cały czas go teraz testuję, konfiguruję, eksperymentuję, instaluję/odinstaluje aplikacyjki itp.
Taki zakres częstotliwości mam ustawiony: 96-998MHz, jak dasz na >1GHz to potrzebuje nagle wyższych napięć i nici z undervolting'u. IMHO trudno zauważyć wzrost wydajności jak podwyższysz max na ~1200MHz więc naprawde nie warto...
Tak do tytułu wątku to
podobno HWA kernel (CM9) zapewnia optymalniejsze (pełniejsze) wykorzystanie sprzętu (pełna akceleracja GPU) a więc i znacząco mniejsze zużycie prądu - czy ktoś tego z Was spróbował?
Ictimai, możesz dać mi linka do dorimanx light i viper moda? Na xda coś nie mogę tego znaleźć.
Proszę bardzo:
[02 MAY]Dorimanx-ROM-HIGH-END 3.1.7 N276 ODEX NO-HOME-REFRESH+ZRAM+SKIN+TWEAKS+CRON - xda-developers
? viperMOD Voltage Control
Ten ROM Dorimanx'a wkrótce ma otrzymać kernel z hwa (full hardware acceleration), DorimanX pisze, że własnie nad tym pracuje: DORIMANX'S ANDROID ROM MIRROR (patrz na sekcję "Ready HWA Kernels List")
---------- Dodano 17:21 ----------
Tylko podaj prosze którego konkretnie ROMu używasz (podasz link?), czy chodzi stabilnie?
Tak przy okazji, co to właściwie znaczy CM7 lub CM9 - ja wiem, że wersja 7 lub 9 "Cyano Mode" ale co to konkretnie jest i gdzie "siedzi": w kernel'u czy gdzieś "wyżej" w Linuksie?
Pytam bo nie wiem czy można sobie tak ot po prostu wziąć kernela z hwa i zainstalować przez CWM na już wcześniej zainstalowanym ROMie Dorimanx'a?
Cyanogenmod jest to alternatywna dystrybucja Androida dająca nam pełne możliwości słuchawki :)
Cm6- oparta o andka 2.2
Cm7- o 2.3.X
Cm8- 3.0 ( nie wydana bo google nie udostępniło kodu)
Cm9- oparta o Androida 4.0.X :)
To którego ROMa z HWA polecacie, jak widać z tych co się tylko liczą to chyba tylko z tych 2-ch:
- Nexusa: [5.May.2012] NexusHD2-ICS-4.0.4-CM9-HWA V2.0 (Kernel: tytung_HWA_r2) - xda-developers
i
- AOKP: [07-05-12][ROM] Unofficial AOKP for HD2 [Milestone 5 SE][HWA][4.0.4][securecrt 6.6c] - xda-developers
I czy rzeczywiście polecicie z HWA - podobno uaktywnione GPU żre dodatkowy prąd?
Tak więc ROM z HWA jednak nie tylko nie oszczędza baterii ale wprost przeciwnie?
AOKP ma lepsze odwzorowanie kolorów, myślę że odblokowali 24bity wraz z nowym sterownikiem.. patrząc na HD2 z Sense 3.5 i mojego z AOKP w porównaniu jednych zdjęć ... grafika jest piorunująco lepsza na AOKP, mamy OpenGL 2.0 oraz lepszą wydajność ogólną :)
Dodatkowo rom ma wsparcie i nie ma aktualizacji co miesiąc a na dniach, zgłaszasz buga i dzień do dwóch jest na to fix :P
Polecam gorąco
Od kilku dni używam AOKP i znalazłem jedynie 3 wady:
- brak flasha w przeglądarce,
- czasem zawiesza się tuż po uruchomieniu i trzeba wyciągać baterię,
- w niektórych filmach z YT zamiast obrazu wyświetlają się ukośne paski, ale jedynie gdzie to zauważyłem to kilka moich filmików.
Po za tym wszystko działa szybko i stabilnie, więc ROM jak najbardziej nadaje się do normalnego użytkowania :)
Flasha da się łatwo ogarnąć, pobierasz MXPlayer i filmy masz :P, co do pełnego flash czekamy, chociaż w Chrome i po instalacji FlashPlayer 11 flash działa o.O ;)Cytat:
- brak flasha w przeglądarce,
Co do zawieszania, musisz dobry Kernel dobrać, ja mam Dorimanx i jest dobryCytat:
- czasem zawiesza się tuż po uruchomieniu i trzeba wyciągać baterię,
W romie Milestone v5 SE zostało to wyeliminowane :PCytat:
- w niektórych filmach z YT zamiast obrazu wyświetlają się ukośne paski, ale jedynie gdzie to zauważyłem to kilka moich filmików.
Panowie! Ale nic nie mówicie o tym jak baterię konsumuje ten ROM?
P.S. Ponoć Dorimanx także szykuje kernela z HWA i zastanawiam się czy nie poczekać... ;)
Tu pisze o tym i ciągle obiecuje - tylko kiedy to będzie??
No właśnie nie zostało :P http://dl.dropbox.com/u/16429396/zte...00%5B01%5D.JPG :)
A kernel mam z wersji SE, czyli właśnie od Dorimanxa :P Sprawdzę jeszcze ten flash w Chrome.
Wow, co za tempo! Już własnie kolejna wersja (build 35) wypuszczona po 2-ch dniach! to jednak fakt, że chyba ten AOKP najbardziej zasługuje na miano "mainstream" pośród ROMów HWA
BTW. kernel to AOKP ma "securecrt/rick_1995 dorimanx based hwa kernel" (a Nexus tytung'a, ale AOKP też ma w nazwie tytung'a - jak to więc?)
To sugerujesz, że jak Dorimanx wyda kernel HWA to on sam nie może działać z jego ROMem (CM7)?
A czy można wtedy go normalnie zainstalować w istniejącym ROMie? Jak to jest z zamienialnością kerneli czy każdy pasuje do każdego ROMu?
---------- Dodano 04:01 ----------
oł, już wiem na temat tego kernela w AOKP: "kernel choice in Aroma installer (Tytung / Securecrt)"
To więc który kernel wybrać podczas instalacji i dlaczego?
z tego co wiem to secureacrt wgrywa się na CLK- Jest to Tytung zmieszany z Dorimanxem ;)
a Tytung sam dla Magldr, rozwiązano :P Sam nic nie wybierasz :)
Kilka dni temu wgrałem ten ROM UrDroid. Demonem prędkości co prawda nie jest, interfejs troszkę przycina, ale za to bateria trzyma niesamowicie długo. Na pewno o wiele dłużej niż na innych ROMach z Sense, a nawet mam wrażenie że ROMy z CM7 też prześciga. Dlatego jeśli dla kogoś bateria jest priorytetem to polecam przetestować :)
o co chodzi z tym wątkiem:
CyanogenMod 9 nightlies - czy to jest taka propozycja ROMu "minimum" codziennie regularnie uaktualniana?
Jesli tak to jak oceniacie jakość tego projektu?
tak ale czy te "updates" to są kompletne ROMy które można zainstalować "na czysto" czy tylko łatki do już zainstalowanego ROMu? Jeżeli to drugie to gdzie podają kompletny ROM?
Przyznam, że mnie się zdarzyło zainstalować owo "update", konkretnie "update-cm9-leo-20120515.zip", ale nie na czysto tylko na już zainstalowanego NexusHD2-ICS-4.0.4-CM9-HWA V2.1 (bez żadnego wipe itd.) i chodziło ładnie, a CurrentWidget pokazywał 2 mA zaraz po wybudzeniu, czego żaden z innych najnowszych ROMów nie zapewniał (zwykle 4-6mA)
Update oznacza że wersja aktualizowana z dnia tego i tego, to pełny rom :-)
Wysyłane z mojego Desire HD za pomocą Tapatalk 2
Witam jeśli chodzi o ten rom to [16 MAY 2012][MAGLDR/cLK]TyphooN CyanogenMod 7.2 RC2 v3.8.3[2.3.7][A2SD+][tytung r14] - xda-developers to jak wygląda instalacja bo nie mogę znaleźć go w ZIP tylko są MAGLDR I CLK, chcę pierwszy raz wgrać androida także pytam ;D
Możliwe że Magldr to rom a clk to kernel, możliwe też że źle ci pobrało :-)
Pobrałem z innego mirrora i clk teraz zajmuje tyle samo co magldr czyli 95.7mb ;D, teraz pytanie któro mam instalować ? magldr czy clk ? czy to obojętne ? ;D
To zależy jaki masz bootloader :P
okej chyba już załapałem w zależności czy zainstaluje MAGLDR albo CLK to pod niego muszę pobrać rom ;D
Zainstalowałem ten rom na Leona [16 MAY 2012][MAGLDR/cLK]TyphooN CyanogenMod 7.2 RC2 v3.8.3[2.3.7][A2SD+][tytung r14] - xda-developers mam pytanie czy wam też przymula jak wchodzicie w aplikacje ? Czy ten rom [14May2012][MAGLDR/CLK] Android GBLeoR6.1 |SMOOTHEST ROM|2.3.3SENSE2.1[GBLeoKernel] - xda-developers nie będzie szybszy ? Strasznie szybko baterie mi wcina albo przesadzam ale tel naładowałem o 12 a o 15 już poleciało 20% a nie korzystałem z WIFI czy Przesyłu danych z sieci.
A i jeszcze pytanie jeżeli chciałbym zmienić rom na inny to wystarczy że wrzucę go na kartę i odpalę w cwm, czy muszę wszystko od nowa robić ?
witam
przeglądam forum i przymierzam się do przejścia z WP6.5 na Andka, przygotowałem się do migracji kontaktów, przygotowanie HD2 (pościągałem potrzebne programy i instrukcje) jednak nie wiem na jakiego androida się zdecydować ( jest tego mnóstwo chociażby na HTC HD2 Android Roms wychodzi kilka softów dziennie).
"słuchawki" najczęściej używam do (oczywiście rozmów) robienie zdjęć ( naprawdę jestem zadowolony z jakości zdjęć pod systemem WP6.5) korzystam z internetu (przeglądanie stron, mail), nie używam do grania (chyba że w angrybirds).
czego oczekuję od androida ( w kolejności):
- stabilności systemu
- jakość zdjęć oraz nagrań (czy jakiś soft umożliwia nagrywanie filmów w hd?)
- przeglądanie stron internetowych ( w WM6.5 mam problem z rożnego rodzaju wtyczkami, nie wszystkie strony się otwierają - flash itp, brakuje pluginów)
- oczywiście android market (na androida jest dostępnych dużo aplikacji którymi jestem zainteresowany)
- nawigacji gps (automapa, w WP6.5 jest fajna opcja agps pamiętajaca przez 7 dni pozycje satelitów pozwalająca szybko złapać sygnał gps, czy w androidzie jest taka opcja?)
- odtwarzanie filmów
- przeglądanie dokumentów ( pdf, word)
a i najważniejsze - budzik ;) jakoś trzeba do pracy wstawać ;)
z netu korzystam przeważnie przez hsdpa lub 3g rzadko przez wifi, często używam również zestawu słuchawkowego bluetooth, oraz połączenia z PC przez bluetooth
słuchawka to htc hd2 ( ta z mniejszą ilością rom-u 512MB) + 16Gb SDHC 4.
są różne wersje adroida (2.3 , 4.0 itp), oprócz tego jeszcze "sence" też różne wersje i co tu wybrać?, decydować się na sence czy nie?
proszę o pomoc w wyborze najlepszego (według moich potrzeb) softu.
pozdrawiam
@krzysiek: Sądzę że ten ROM spełni Twoje oczekiwania [16 MAY 2012][MAGLDR/cLK]TyphooN CyanogenMod 7.2 RC2 v3.8.3[2.3.7][A2SD+][tytung r14] - xda-developers
GBLeo posiada Sense, więc będzie wolniejszy od ROMów opartych na CM7. Gdy chcesz wgrać nowy wystarczy wrzucić na kartę zrobić Wipe i wgrać. Z tym że niektóre ROMy wymagają odpowiedniego ustawienia partycji.
Witam mam problem z CoreDroid-em mianowicie instaluje się wszystko i działa ok ale jak wyłączę tel. to potem nie mogę go uruchomić ponownie staje na logo HTC.