-
Odp: Przygotowywanie HD2 do wgrania Android'a
Cytat:
Zamieszczone przez
Szakus
Jeżeli nie musisz repartycjonowac to tak jak mówisz rom na kartę, w cwm wipe user data, i wipe dalvik cache, potem install romu
Aaaaaaa - a jednak! To znaczy czyli PCet jest w ogóle niepotrzebny przy próbowaniu kompletnie różnych ROMów - po prostu sobie ładujemy ze 6 ściągniętych z intermetu na kartę i potem np. podczas tych kilku godzin w pociągu sobie wgrywamy jeden za drugim i testujemy? ;)
Tylko jeden warunek, że mamy już wczesniej zrobioną odpowiednio dużą partycję systemową (jak mówisz 220MB co powinna pasować do każdego. ROMu)?
Ttylko czy aby na pewno jesteś pewien, że ten 'wipe' z CWM jest absolutnie wystarczająco bezpiecznym i wystarczającym? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ictimai
Aaaaaaa - a jednak! To znaczy czyli PCet jest w ogóle niepotrzebny przy próbowaniu kompletnie różnych ROMów - po prostu sobie ładujemy ze 6 ściągniętych z intermetu na kartę i potem np. podczas tych kilku godzin w pociągu sobie wgrywamy jeden za drugim i testujemy? ;)
Tylko jeden warunek, że mamy już wczesniej zrobioną odpowiednio dużą partycję systemową (jak mówisz 220MB co powinna pasować do każdego. ROMu)?
Ttylko czy aby na pewno jesteś pewien, że ten 'wipe' z CWM jest absolutnie wystarczająco bezpiecznym i wystarczającym? :)
Właśnie tak jest :-), wiesz 220mb starczy dla MIUI,CYANA i paru takich :-P
Wipe jest bezpieczny :-)
Wysyłane z mojego Desire HD za pomocą Tapatalk 2
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ChickenPie
Właśnie tak jest :-), wiesz 220mb starczy dla MIUI,CYANA i paru takich :-P
Wipe jest bezpieczny :-)
I widzisz, zastosowanie się do tych własnie uwag przyniosło wielce zgubny skutek, proszę to przeczytać co się stało.
Otóż tak własnie wgrany ROM (Tosti Xylograf'a) pochodził ładnie kilka dni a potem się zawiesił i teraz telefon w ogóle nie wstaje!
W warsztacie powiedziano mi, że to sprawa bootloader'a który został software'owo uszkodzony! Pozostaje wgranie go od nowa co kosztuje 100-200zł gdyz to skomplikowana operacja, wymagająca dokumentnego rozkręcenia fona i dobrania się do kości pamięci bezpośrednio :(
---------- Dodano 21:04 ----------
Tak się zastanawiam co z tym bootloader'em... To może jednak trzeba było wgrać HSPL4 jak chociażby tutaj opisano?
Poradziliście mi wtedy ongiś, że skoro mam już radio Radio 2.15.50.14 "z fabryki" to mogę zacząć opisaną w początkowym poście procedurę od kroku 4.)
Tak więc krok 1.) nie został wykonany i HSPL nie zostało wgrane - może w tym własnie tkwi problem?
Co to w ogóle jest ten HSPL - czy to nie właśnie bootloader???????
-
Hspl to osobna sprawa jednak trzeba ją wgrać, bootloader to clk lub Magldr ;P Radio masz dobre
Wysyłane z mojego HTC HD2 za pomocą Tapatalk 2
-
jak to, to clk jest tym trókolorowym ekranem co się wywołuje poprzez naciśnięcie Vol- & Power?
-
Te 3 paski to jest główny bootloader telefony który (chyba) znajduje się w osobnej kości. A Clk i MAGLRD to bootloadery podrzędne znajdujące się w pamięci telefonu.
-
Ten główny bootloader (ten w osobnej kości) to jest ów HSPL, czy tak?
to zaraz... JEDNAK trzeba było wgrać HSPL??? To teraz czy to możliwe, że obecna moja tragedia bierze się z niezrobienia tego kroku (bo wydawało się, że nie trzba bo niby radio już było to najnowsze)?
-
Hspl to przerobiony fragment radia, jest wymagany po wgraniu radia by włączyć androida i na nim działać
Wysyłane z mojego HTC HD2 za pomocą Tapatalk 2
-
to więc trzeba wgrywać HSPL czy nie - jesli ma się już radio Radio 2.15.50.14 "z fabryki" ??
Jakoś unkasz jasnej odpowiedzi...
Teraz właśnie niespodziewanie mój fon OŻYŁ!!!!!!!!!!
Jak? Po prostu po wyjęciu i włożeniu baterii przyciskam przycisk resetu wewnątrz obudowy i dalej go cały czas trzymam naciskając nestępnie "czerwoną słuchawkę" i trzymam dalej "reset" dopóki cokolwiek się nie stanie, wtedy zaczyna się bootować - nawet ten TOSTI który jednak od razu się zawiesza przy "unlock screen" - cholernie dziwne, nieprawdaż?
Ponowny reset z "Vol-" i fon jest w trójkolorowym bootloaderze - już się boję cokolwiek teraz robić...
Co mam teraz z tym fonem zrobić? Co wgrać i w jakiej kolejności?
W trybie bootloader'a na 4 różnokolorowych poziomych pasach sa następujące informacje:
PB81120 SS-B3
SPL-2.08.HSPL 8G XE
0x05
CotullaHSPL 0x50
Serial
Jeszcze dodam, że jest to fon z niemieckiego T-Mobile (1GB pamięci na pokładzie)
---------- Dodano 11:37 ----------
Jednak decyduję, że wgram wszystko od początku - ten krok pierwszy (wgranie HSPL) jest w tutejszym tutorialu objasniony zdawkowo a to przeciez wazny krok?
Jak więc to zrobić? Po prostu polegać na 1 kliknięciu w programie HD2ToolKit4.2.0.1 kiedy fon jest w trybie bootloader'a?
2. krok - wgranie radia - tylko skąd wziąć radio? Ten link tutaj podany http://www.tinyurl.pl/?7XxBfLR4 już jest nieaktualny: "This file does not exist, the access to the following file is limited or it has been removed due to infringement of copyright."
---------- Dodano 14:13 ----------
ok, już mam aktualne linki z radiami: Untitled Document
Tylko z tego co widze co ludzie piszą, to ponoć najlepszym radiem jest wersja 2.12.50.02_2
-
POMOCY ! Mam problem po zrobieniu clk repartition nie mogę wgrać cwm wyskakuje -reset- -portchange- i za każdym razem kiedy podłączam ! Co źle robię ? POMOCY !
Wyskakuje też niepowodzenie instalacji sterownika Android ;/
Ok znalazłem sterowniki :D kurde ale się najadłem strachu :D
Po zainstalowaniu androida wrzucam piosenki na kartę (karta 8gb 6klasy) i wrzuca się trochę ponad 620kb/s :/ co może być przyczyną ?
-
Niska wartość sd boostera, w trybie cwm powinna być pełna prędkość ;P, ściągnij sd booster z play store i daj jak największą wartość
Wysłane za pomocą Cyjankowego Lwa Tajwańskiego ;D
-
witam
mam problem ze ściągnięciem plików:
Toolkit - prosi o podanie adresu mailowego w celu wyslania linku do ściągniecia pliku i nic ( to samo z drivers android. ps czy te sterowniki są potrzebne?)
Leo_RADIO_2.15.50.14** - pisze że plik nie istnieje ( rozumiem że to jest najnowsze radio)
przygotowuję sie do instalacji tego romu: [16 MAY 2012][MAGLDR/cLK]TyphooN CyanogenMod 7.2 RC2 v3.8.3[2.3.7][A2SD+][tytung r14] - xda-developers
to co muszę ustawić w toolkit to : wielkość partycji systemowej na 150mb i wielkość partycji cache na 5mb ? (jak już ściągne toolkita)
pozdrawiam
krzysiek
-
Od kiedy Toolkit prosi o Email? poszukaj na XDA poprawnej wersji
Leo_radio także widnieje na XDA, poszukaj trochę zanim zadasz pytanie ;)
-
witam mam pytanie akutalnie mam zainstalowany system windows phone 7.5 na karcie micro SD czy mając tak zainstalowany system muszę postępować dokładnie tak,jak jest opisane w poradniku,czy jakoś inaczej?z góry dziękuje za odpowiedz
-
Mając WP7 wystarczy że wgrasz CWM pod MAGLRD, następnie sformatujesz przez niego kartę i już możesz instalować Androida.
-
mam promlem postepowałem krok krok jak w poradniku ale moj leo stanoł mi na tym :
takie coś na leo :
ImageShack? - Online Photo and Video Hosting
-
Teraz musisz wgrać sterowniki http://htcclub.pl/55-android-nand-q/...html#post10875 i wykonać krok 6 czyli wgranie CWM.
-
nie działa link; ;/
Edit : okej mam
-
Faktycznie, KurczaQ trochę na pałę to skopiował :P Link już poprawiony, dodatkowo poprawiłem punkt 6.
-
teraz mam problem nie moge właczyć tel. komedą z domkiem czyli punkt 7
cały czas znowu czarny ekran z Fastboot : processing commands
Przepraszam za kłopoty narzucanie sie :) ogarnołem temat ;p!
-
Wyjmij baterię, następnie włóż z powrotem, naciśnij czerwoną słuchawkę i jak tylko włączy się podświetlenie trzymaj sam domek.
-
[QUOTE=Puku88;11317]teraz mam problem nie moge właczyć tel. komedą z domkiem czyli punkt 7
cały czas znowu czarny ekran z Fastboot : processing commands
zaczeły sie schody mam juz all Tylko mi został Android mam : Android GBLeoR6_EU / NexusHD2-Froyo_V1.9G_NAND_update i jak wciskam install to wyskoczy mi instalacja przerwanaa;/ o co tera chodzi w czym błąd popełniłem
-
możliwe że masz źle ustawione partycje. Zobacz w opisie ROMu jakie mają wymagania i ustaw na odpowiednie. GBLeo dodatkowo wymaga partycji SD-EXT na karcie.
-
a jak tą partycje zrobić "SD-EXT"
-
Pamiętaj że stracisz wszystko z karty pamięci, więc wcześniej wgraj wszystko na kompa.
Odpal CWM przejdź do Advenced i tam powinieneś mieć opcję Partition SD Card następnie suatwiasz wartości dla partycji EXT (najlepiej 1 GB) partycje SWAP (niektóre ROMy używają jej jako pamięć stronicowania, jednak nie jest ona wymagana).
-
czy karta 2 gb da rade na wszystko ?
-
da radę, jednak po ustawieniu partycji zostanie Ci niecałe 1 GB, a to trochę za mało. Wgraj jakiś ROM który nie potrzebuje partycji EXT, np. ten: [16 MAY 2012][MAGLDR/cLK]TyphooN CyanogenMod 7.2 RC2 v3.8.3[2.3.7][A2SD+][tytung r14] - xda-developers
-
i do niego ustawić partucje 1 gb swap 64 ?
Cudzuje cuduje i ciągle mam to samo ;/ instaluje : E:signature verification failed instalation aborted .
-
Dziwny trochę ten błąd. Miałem go kiedyś w WildFire. Ale na HD2 nigdy. Wejdź w CWM i w menu "install zip from sdcard" wybierz "toggle signature verification", następnie spróbuj wgrać ponownie ROM.
-
znaczy sie juz dało rade zainstalować tego roma co dałeś ale mam problem teraz taki ze wpisze pin i non stop logo androida na czarnym tle taka animacja
-
Dziwne serio.. może nie wgrałeś Radia, wgraj je jeszcze raz.. potem T29, CLK/Magldr-> CWM i wgraj rom ;)..
Może masz za małą partycję systemową i nie instaluje się w pełni i wisi na bootloaderku ;)
-
Myślałem, się udało, ale jednak nie, otóż po wgraniu MIUI zawiesza mi się na logu Android, może ktoś coś doradzić ??
Ps. Wgrałem inny Rom: http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=21173918, jest naprawdę świetny :)
-
Witam,
planuję zainstalować Androida na HD2 ale nie wiem czy gdy wgram NAND będę mógł zaktualizować mojego Androida do najnowszej wersji 4? Czy jest to może zupełnie inny system?
-
W HD2 musisz ręcznie aktualizować ROMy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MatrixSTR
W HD2 musisz ręcznie aktualizować ROMy.
Ale po zainstalowaniu w sposób przedstawiony w tym wątku będę mógł go sobie zaktualizować ręcznie do najnowszej wersji?
-
Android 4.0 to osobny rom ;) Sense to osobny, 2.3.7 to osobny i tak dalej ;P
Z tego co mi wiadomo tylko MIUI się automatycznie aktualizuje :D
-
Witam, mam problem po wgraniu HSPL i TASK nie mozgę nic zrobić nie jestem w stanie wgrać CLK a postępuje zgodnie z instrukcją, próbuję wgrać CLK ale telefon nie reaguje na klawisz Power i Wstecz. Co mogłem zrobić źle albo czego ni zrozumiałem z tej instrukcji? Proszę o szybką odpowiedź bo mój telefon jest teraz lekko niesprawny.
Ok, doszedłem do etapu gdzie po włączeniu pojawia się czarny ekran gdzie drobnym druczkiem są wiersze znaków CLK v1.4.0.1 itd... ale nie jestem w stanie updatować cLK Instal Recovery. Ogólnie wykonałem krok 5 i nie jestem w stanie nic dalej zrobić.
-
A zainstalowałeś sterowniki?
-
Właśnie sterowniki:) już je instaluje. Jeszcze jedno: czy po zainstalowaniu mojego systemu będzie on bootowany z karty SD czy z pamięci telefonu, i czy mogę zainstalować MIUI jako system?
-
Telefon będzie bootowany z pamięci NAND (pamięci wewnętrznej telefonu), lecz jeśli jest partycja EXT na karcie pamięci - wtedy karta pamięci też jest wymagana.
MIUI to nie system, tylko nakładka systemowa - wystarczy wybrać ROM MIUI.