-
Odp: Co planujesz mieć po HD2?
[quote author=HTCHD2KRK link=topic=1308.msg9105#msg9105 date=1325691588]
Zamierzam kupić iPhone 4. Telefon o niebo lepszy od naszego troszkę już trącącego myszką HD2. Kolega ma iPhonea 4 i mówi że lepszego telefonu nie ma na rynku.
[/quote]
Mój kolega powiedział, że GeForce 2 jest świetny i bije wszystkie inne karty graficzne na głowę! I że chłodzenie wodne to bezużyteczna zabawka, w dodatku mało wydajna. Sprzedałem ASUSA EAH5830 i kupiłem GeForca bez żadnego chłodzenia, bo i po co! Przecież kolega mówił, że jest świetny i bez chłodzenia!
Ja mogę napisać, że Razer jest lepszy od Logitecha, bo mi tak kolega powiedział... Bullshit, nie mogę. Muszę sam przetestować. A jeśli chcesz porównywać HD2 z 2008 roku do iPhona 4 z końca 2011... Lepiej porównaj Sensation z 4S, będzie bardziej adekwatne... Mały wyświetlacz nie boli? Średnia rozdzielczość? Przeciętne CPU i GPU?
To chyba nie to forum. Przynajmniej większość tutaj ma własny mózg i nie musi się posługiwać mózgiem kolegi ;)
[admin]Vin, co Ty, podpuszczać się dajesz? ;P[/admin]
-
Widziałem iphonea 4 i jeśli chodzi o rozdzielczość, dla mnie wyświetlacz to o niebo lepszy ma np ip4 niż sgs2 który jest telefonem jednym z lepszych z 2011. Hd2 nie jest zlym telefonem i chodz mały nie jest, to jednak ma coś w sobie. Panowie bądźmy poważni, przecież cyferki w dzisiejszych czasach są dla prostych ludzi i to ze cos masz procesor 1,8 a nie 1,2 niczego nam nie mówi. Są to liczby dla zwykłego kowalskiego, zeby się podniecał, że ma telefon z procesorem lepszym o ,6 mhz od sąsiada nowaka z 3 pietra.
-
[quote author=Smogg link=topic=1308.msg9095#msg9095 date=1325668069]
[quote author=MatrixSTR link=topic=1308.msg9094#msg9094 date=1325664255]
(...)od DHD jest lepszy jedynie pod względem RAMu bo ma o 250 MB więcej.
[/quote]
Nie jest, bo nie ma ;) Ma dokładnie tyle samo RAMu co DHD czy Sensation.
[/quote]
Faktycznie, nie wiem czemu, ale ubzdurało mi się że DHD ma 512 MB RAMu :)
[quote author=Vinrael link=topic=1308.msg9108#msg9108 date=1325693191]
Przeciętne CPU i GPU?[/quote]
Problem w tym że modeli ajfona jest mało i z tego powodu gry lepiej na nich działają, po prostu ściągasz odpalasz i działa. Tego samego akurat nie można powiedzieć o Androidowcach. Choćby nawet jako przykład podam GTA3 które na ajfonie 4 (bez S) działa bez problemu, a na innych dwurdzeniowych Androidach już nie zawsze. Ogólnie najciekawsze jest że np. 2 osoby mają SGS2, mają te same softy a mimo to u jednego chodzi elegancko, a u drugiego tnie. Ale osobiście w życiu bym nie kupił ajfona ze względu na mały wyświetlacz :) już te 4.3" wydaje mi się za małe w HD2 :) A o flashu nie wspomnę ;D I tak z doświadczenia powiem że telefony o większych ekranach robią na ludziach większe wrażenie niż marne 3,5" z ajfona ;)
-
/ciach - niepotrzebny ot/
iPhone - brak obsługi flasha, często źle wyświetla strony (jedno z najbardziej uciążliwych moich doświadczeń z iPhonem...), niestety mały wyświetlacz - i chodźchoć (od chociaż/choćby, nie chodzić!!) jakościowo jest bardzo dobry, to ma niską rozdzielczość = przy przeglądaniu stron bez przybliżenia na np. Sensation czy SGS2 zobaczysz więcej szczegółów.
[quote author=MatrixSTR link=topic=1308.msg9110#msg9110 date=1325694350]
[quote author=Vinrael link=topic=1308.msg9108#msg9108 date=1325693191]
Przeciętne CPU i GPU?[/quote]
Problem w tym że modeli ajfona jest mało i z tego powodu gry lepiej na nich działają, po prostu ściągasz odpalasz i działa. Tego samego akurat nie można powiedzieć o Androidowcach. Choćby nawet jako przykład podam GTA3 które na ajfonie 4 (bez S) działa bez problemu, a na innych dwurdzeniowych Androidach już nie zawsze.
[/quote]
Z tym się zgodzę, że modeli jest mniej, i gry są lepiej dopasowane, ale zauważ też, że Apple wkłada wielkie pieniądze, żeby aplikacje były dopracowane. A i nie zawsze się to udaje...
Co do tego GTA3 - spróbuj pod inną dystrybucją może, u mnie śmigało całkiem fajnie.
-
Jeden kupuje telefon do dzwonienia, inny, niedopieszczony do podniecania się cyferkami ;)
Jeśli dostanę na komunię pieniążki to kupuję iPhonea 4 8)
-
[quote author=HTCHD2KRK link=topic=1308.msg9113#msg9113 date=1325700736]
[/quote]
Że na komunię!?
-
[quote author=Vinrael link=topic=1308.msg9114#msg9114 date=1325704557]
Że na komunię!?
[/quote]
Czasy się zmieniają Vinrael, teraz jak dziecko nie dostanie quada na komunię to mówi, że bóg go oszukał ;D
Prosiłbym... STANOWCZO... aby flamewar iPhone-vs-Reszta Świata, w który tak beztrosko dajecie się wciągać został zakończony. Skoro ktoś chce iPhone'a po HD2 - to jego święte prawo, nie musimy się nawzajem nawracać i przekonywać do tego, który telefon jest lepszy. Lepszy jest ten, który daje większy fun. Subiektywnie.
[hr]Dodano: Styczeń 04, 2012, 21:29:13[hr]
[quote author=Vinrael link=topic=1308.msg9112#msg9112 date=1325698621]
iPhone - brak obsługi flasha, często źle wyświetla strony (jedno z najbardziej uciążliwych moich doświadczeń z iPhonem...), niestety mały wyświetlacz - i choć jakościowo jest bardzo dobry, to ma niską rozdzielczość = przy przeglądaniu stron bez przybliżenia na np. Sensation czy SGS2 zobaczysz więcej szczegółów.
[/quote]
Ale w dużej mierze Steve właśnie to przewidział - Flash odchodzi coraz bardziej do lamusa.
Kod:
http://techtrendy.pl/wid,13976602,wiadomosc.html?ticaid=6dae6
Co do rozdzielczości - 640x960 to więcej niż ma Sensation. Mniejszy wyświetlacz wymusza większe upakowanie pixeli, oraz to, że de facto mieści się na nim mniej. Rozdzielczość jako taka jednak jest większa i na tym polu dopiero SGNote może konkurować ;)
-
[quote author=HTCHD2KRK link=topic=1308.msg9113#msg9113 date=1325700736]
[/quote]
Komunia w Maju to może do tego czasu poprawią baterie ;D
Ogólnie wszystko zależy do czego danej osobie telefon ma służyć. Większość ludzi chce telefonu do gier, a w tej kwestii ajfon sprawdza się znakomicie. Jednak jeśli chodzi o inne aspekty to tu już dominuje Android.
A co do flasha to już od 2 lat słychać że ma zniknąć, a do tej pory jakoś żyje i ma się świetnie ;)
-
Przy okazji mojego zainteresowania SE Xperia Arc znalazłem ciekawe statystyki sprzedaży smatfonów na Taiwanie. ePrice to jeden z większych sklepów na Tajwanie i HonkKongu
Wydawałoby się, że od góry do dołu powinny być same HTC, a tym czasem i.....4 na topie, a na czwartym mało popularny u nas Arc S. Samsungi tylko dwa.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia... :-)
http://img220.imageshack.us/img220/1394/twsales.png
żródło:
Kod:
http://www.eprice.com.tw/mobile/intro/4350/sony-ericsson-xperia-arc-s/
-
SE też "tylko" dwa... z drugiej strony, obecność 4 HTC w kraju, w którym jest to "narodowa" firma nie powinno dziwić. W naszym kraju też promuje się polskie produkty... i to wszelakie - artykuły spożywcze, meble, za komuny wszyscy czekali na polskie fiaty... Z naszą elektroniką z racji jej mniejszej masowości i dostępności jest trochę gorzej, zwłaszcza, że producenci takiego sprzętu często zamiast walczyć jakością, obierają drogę walczenia ceną (co przekłada się na dramatyczną "gównianość" takiego sprzętu). Ale są miłe wyjątki - np. Plug Impact nad którym sam się zastanawiam... choć pewnie i tak zakończy się na Asusie EEE Padzie Transformerze... zobaczymy :-)
-
Mnie obecność czterech HTC zupełnie nie dziwi, dziwi mnie że od góry do dołu nie ma HTC. Zaskakuje obecność SE, w sumie europejskiego koncernu (no niby Sony), w wielu reginach w ogóle ten brand nie występuje. Brak najlepiej sprzedającego się obecnie ze wszystkich HTC, Sensation. Samsungi też się nie cieszą. Co by nie mówić nieco inaczej to wygląda niż w Europie.
A powracając do mojego zainteresowania SE Xperią Arc s, u nas mało popularna i z nie specjalnie dobrymi recenzjami. W Azji ma świetną opinie i cieszy się powodzeniem. Chyba design jest bardzo azjatycki.
-
Zainteresowałem się HTC Sensation i sprawdzałem na Allegro oferty. Sprzedający mają bardzo ciekawą definicje nowego telefonu. Sporo opisów wygląda mniej więcej tak:
Cytat:
Przedmiotem dzisiejszej aukcji jest prawie "nowy" bo użyty tylko w celu sprawdzenia HTC SENSATION Z710e.
Cytat:
"Sprzedaje jako nowy bo używany tylko dwa dni"
-
No cóż... logika i rozsądek nigdy nie były siłą naszego narodu...
Używany, nawet 5 minut != nowy.
Już chyba kiedyś opisywałem na forum, ale napiszę raz jeszcze... jakiś czas temu mój teść wziął na przedłużenie Nokię E52. Telefon od początku miał iść do odsprzedaży. Ale jak to w życiu - wziął telefon, położył go w domu i ciągle coś przeszkadzało w wystawieniu go na portalu aukcyjnym... przez kilka miesięcy ;D
Dziwnie się czułem wystawiając telefon "nowy, z półtoraroczną gwarancją, bo pół roku leżał w szufladzie"... nigdy w to nie wierzyłem... i w sumie nadal nie wierzę, jak widzę takie opisy... ale widać niektóre zdarzają się faktycznie zakurzonymi w szufladzie nowymi telefonami ;)
-
To, że coś się odleżało na półce czy w szafie to jedno - w wypadku elektroniki takie parę miesięcy odbija się tylko na cenie. Nowy to wg mnie: nie używany, nie włączany, z niesformatowaną baterią, z folia na wyświetlaczu zapakowany w oryginale opakowanie itd. Oczywiście jestem w stanie zaakceptować jakiś rozsądny opis "nowego". Sam mam nieszczęsną Xperię, która jest nowa. Włączyłem ją tylko w celu sprawdzenia czy jest simlock. W salonie też włączają sprzedając telefon, ale to jest telefon nowy. Nie używałem go, nie uaktualniałem oprogramowania itp.
A te opisy na Allegro to kpina.
Oczywiście są i porządne oferty, no ogół droższe, ale nie jest to regułą.
-
[quote author=gRRuby link=topic=1308.msg9267#msg9267 date=1326653678]
(...)z niesformatowaną baterią
[/quote]
Baterii litowo-jonowych i litowo-polimerowych, czyli tych, które od dłuższego czasu zasilają nasze telefony się nie formuje!
Też wychowywałem się w czasach baterii Ni-MH i NiCd, które to takim zabiegom musiały zostać poddawane, ale teraz nowy telefon prosto z pudełka jest już gotowy do używania.
Fakt, baterie w nowych telefonach zyskują pełną pojemność i czas pracy po kilku cyklach, ale to nie ma związku z formowaniem :)
.
.
.
.
Choć chyba trochę za bardzo odeszliśmy od tematu ;)
Zna ktoś pewną datę premiery HTC Edge?
Kod:
http://www.pcworld.pl/news/377016/Czterordzeniowy.smartfon.HTC.Edge.nieoficjalnie.html
-
No tak, z tą bateria to mi się tak powiedziało. Ale generalnie wiadomo co mam na myśli. Swoja drogę nie do końca masz rację bo jednak i akumulatory Li-Poli i Li-Ion tez się układają, ale zostawmy to.
Ja chyba na razie zrobię przesiadkę na Xperię. W końcu jakieś nowe doświadczenie i będzie to mój pierwszy natywny telefon z Androidem. A może w przyszłości Edge. Wygląda świetnie. Mam wrażenie, że z tymi rdzeniami to niezła polewka marketingowa.
Swoja drogą tyle jest nazw, a HTC nazywa swój produkt nazwą od dawna używaną przez Lenovo... Może to taki zabieg.
-
Poważnie myślę o SGN (Note), operator oferuję mi również Sensację lub ip 4s
Co wybrac ? Jakieś sugestie ?:)
-
Jeśli cena mniej więcej ta sama, to oczywiście, że iP4S :) Lepszej lokaty kapitału w nowych technologiach nie znajdziesz.
A jeśli nie chcesz produktu Apple'a, to go sprzedasz, za otrzymane za niego pieniądze kupisz Note'a lub Sensację (dla mnie Note jest za duży, ale co kto lubi), i jeszcze zostanie na opicie zakupu... lub na zakup jakichś sensownych gadżetów typu uchwyt samochodowy, etui itp.
-
Jak wyżej jeżeli masz okazję dostać iphona za dobrą kasę to bierz ;] a później jak smogg napisał :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bartass127
Poważnie myślę o SGN (Note), operator oferuję mi również Sensację lub ip 4s
Co wybrac ? Jakieś sugestie ?:)
Do jakiej kwoty Ci to zaproponowali i u jakiego operatora?
-
W Plusie </3
ip 1100, Note 800, Sensacja nie pamiętam ;D
Jednak zdecyduję się na Note'a. Zawsze coś innego :)
-
Tylko pamiętaj że musisz mieć spodnie z dużymi kieszeniami :)
-
Nie wyobrażam sobie latać w lato w spodenkach z Galaxy Note w kieszeni.
Fajnie że ma duży ekran, rozdzielczość, s-pen ale gdzie go nosić?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Plichu
Nie wyobrażam sobie latać w lato w spodenkach z Galaxy Note w kieszeni.
Fajnie że ma duży ekran, rozdzielczość, s-pen ale gdzie go nosić?
Jak kto woli ale może w "pedałce" hahahaha Bawiłem się Notem i szczerze zrobił na mnie spore wrażenie mimo że jest duży.
@Bartass127 Dadzą Ci go za 800 w jakiej taryfie? To tak w ramach małego OT
-
W pedałce czyli?
Nie grypsuj nie każdy siedział ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Plichu
W pedałce czyli?
Nie grypsuj nie każdy siedział ;)
hehehe mas na przykład pierwszą lepszą http://www.google.pl/imgres?start=93...Xyv2gBg&zoom=1
-
@Maniek, a nawet taniej, plus dla firm, taryfy nie pamiętam.
Nie noszę "pedałek", ani obcisłym spodni, więc raczej nie będzie problemu z noszeniem Note'a.:)
-
W sumie mój HD2 nie ma nawet tygodnia ale chciałbym szajsunga SGS2 albo Sensation XL (mniej prawdopodobne) :D
Co do postów wyżej, dziwnie się czuje trzymając HD2 przy uchu a co dopiero jak bym miał NOTE'a :D
-
@Caicek0
Więc przesiądziesz się na Sensation XL który ma też większy wyświetlacz (no i rozmiary fizyczne) od HD2, albo na SGS II, który rozmiary fizyczne ma większe, a i zdaje się większy od HD2 z powodu dużych ramek? ;d
-
Sensation XL odradzam, zresztą mówiłem już kilka razy czemu :P Zwykłe 5 razy lepsze :)
Co do Samsungów to fajne są, ale jak dla mnie mają 2 wady: brak Sense i lipny wygląd :)
-
W sumie racja...
Będzie brakowało nakładki Sense, ale zawsze coś nowego.
Co do wykonania, fakt Samsung wychodzi z założenia "plastic is fantastic" :D
-
Ja mam dylemat, albo Xperia S albo jakiś tablet i naprawić g1, co o tym sadzicie ?
Tąpnięte z Lwa :)
-
Też byłem bliski zakupu note'a jednak jakość materiałów przesądziła i zostałem przy htc, długo się zastanawiałem bo wyświetlacz note powala
Tapnięte z Htc EVO 3D
-
Potwierdzam słowa Szakusa... dzisiaj mój ojciec wymienił swojego Leona na... Note'a :awesome:
-
Smoggu, jak wrażenia ? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Smogg
Potwierdzam słowa Szakusa... dzisiaj mój ojciec wymienił swojego Leona na... Note'a :awesome:
Ważne aby dla niego pasował :)
-
Trochę się nim pobawiłem i tak... (+ plus / - minus / ~ neutralnie, ale warto wspomnieć):
+ jest niesamowicie lekki,
+ wyświetlacz... czegoś takiego nie widuje się na co dzień :) Fenomenalny to mało powiedziane. Kolory + rozdzielczość... Nieprawdopodobna głębia wyświetlanej czerni... ajjj :)
+ patyczek jest ciekawy - gra w World of Goo jest naprawdę przyjemna :)
+ działa beta2 AM (na HD2 nie działała), a wielkość wyświetlacza powoduje, że naprawdę aż chce się być przez to prowadzonym :)
+ Samsung Apps i ich promocje z darmowymi aplikacjami :)
+ 16GB pamięci wewnętrznej + gniazdo microSD. Plus w kontekście odchodzenia od umieszczania gniazda w chwili posiadania dużej pamięci wewnętrznej (Galaxy Nexus, HTC One V, Apple iPhone ;)).
- (subiektywny) dla mnie jakoś nie pasuje to na urządzenie do trzymania przy uchu. Może kiedyś mi przejdzie... ale w tej chwili nie potrafię się przestawić - za duże na telefon,
- nie wszystkie aplikacje, które ojciec kupił posiadając Leo są tutaj dostępne w Markecie (choć z czasem pewnie to się trochę zmieni),
- power z boku telefonu
- brak Sense :P
- Plus branduje słuchawki :( Delikatnie, ale jednak...
~ nakładka działa poprawnie, szybko... aż strach to powiedzieć, ale nie jest taka fatalna. TW to już inne TW niż jakiś czas temu :)
~ na tę chwilę brak ICS. Update zapowiedziany na drugi kwartał, przy okazji z jakimiś megasuper bonusami Duża aktualizacja dla Galaxy Note w drugim kwartale - Telekomunikacja (telefonia komórkowa) - NT w INTERIA.PL - nowe technologie, komputery, gadżety, wynalazki, technologia, telekomunikacja, testy, komputer, test choć nie wiem jak się do tego ma posiadanie słuchawki z dystrybucji Plusa.
~ ubogie wyposażenie pudełka. Jak na taki telefon za taką kasę Samsung mógłby się trochę bardziej postarać, niż takie minimum słuchawki+ładowarka... Zabawne jest to, że całe pudełko tuż po otwarciu zajmowane jest przez ten telefon :D
~ zamykanie tylnej klapki "na wcisk", podobnie jak w SGS+... niby nie ściąga się tego tak bardzo często... ale mi się nie podoba. To od Sensacji zresztą też. I w DHD też nie. Najwygodniejszy pod tym kątem był dla mnie Leo.
Na razie ojciec zadowolony. Zobaczymy jak będzie po pierwszej nocy i jak już sobie wszystko poustawia. Dla jego zastosowań (prawie że zero gier, filmów itp., za to ceni sobie mobilność a w parze z nią internet + GPS + telefon + maile + książki... wydaje się to być najlepszym możliwym rozwiązaniem [tablet jest do tego za duży, no i to zawsze dodatkowe urządzenie do zabrania]).
Jeśli ktoś ma jakieś konkretne pytania dotyczące tego sprzętu - śmiało ;]
-
Spytaj Taty Jak już się pobawi jak ocenia obsługę jedną ręką ;)
Bo ja jakoś nie mogę sobie wyobrazić pisania smsa jedną ręką.
Aha i gdzie Twój Tata normalnie trzyma telefon? Domyślam się że kieszeń marynarki będzie ok ale w zwykłe jeansy już się chyba nie zmieści?
-
To na to mogę już nawet teraz odpowiedzieć:
1. On nawet HD2 nie obsługiwał jedną ręką, bo było to dla niego zwyczajnie niewygodne. Do odbierania telefonu, czy przerzucania stron ebooka oczywiście się można wykorzystać tylko jedną rękę, ale pisanie na klawiaturze ekranowej samo z siebie jest dla niego mniej wygodne, więc z tego co zauważyłem, to zazwyczaj stara się to robić przy użyciu dwóch łapek. Proporcje Sensacji są pod tym kątem dużo bardziej wygodne do obsługi jednorącz.
2. Też tak myślałem i bardzo mnie zdziwiło oglądanie "na żywo", jak do zwykłych jeansów bez problemu wsadził Note'a w etui i nie było z zewnątrz widać wystającego billboardu z kieszeni, a ojciec z uśmiechem na twarzy stwierdził, że mu nie przeszkadza i pasuje do kieszeni (bo też myślał, że pod tym kątem mogą pojawić się pewne komplikacje) :mrgreen:
3. Już zdążyłem trochę poczytać na temat ściągania brandu operatora z tego telefonu, dzisiaj wieczorem ojciec ma mnie odwiedzić z telefonem (nie wiem czemu, ale sam nie chciał się za to wziąć :awesome:) i pobawię się w przekładanie wiedzy teoretycznej na praktyczną. Zapowiada się jednak na to, że zabawy będzie nieporównywalnie mniej, niż w przypadku debrandu HTC.
-
Do kieszeni moich jeansow wchodził bez problemu i nie ograniczał ruchów ale wyciągnięcie górnej belki jedną ręką to już wyższa szkoła jazdy ;) note'a najwygodniej obsługuje sie oburacz, zwłaszcza, że jest rysik z którego warto korzystac, świetnie reaguje nawet na musniecia ekranu
Tapnięte z Htc EVO 3D