Czyli NOTE'a nie kupie ;)
W sumie i tak zastanawiałem się nad czymś mniejszym od sensacji ;)
Albo zmienie w wakacje albo wstrzymam się do marca kiedy to kończy mi się umowa z play ;)
Wersja do druku
Czyli NOTE'a nie kupie ;)
W sumie i tak zastanawiałem się nad czymś mniejszym od sensacji ;)
Albo zmienie w wakacje albo wstrzymam się do marca kiedy to kończy mi się umowa z play ;)
Ja myślę o Motoroli Xoom i jakimś małym smartem :) , co sadzicie o takim kombo ?
Tąpnięte z Lwa :)
Mniej więcej takie planuję sprawić żonie - zostawić jej DHD, które już ma, ale dorzucić do tego Pada Transformera TF101... a za to zabrać laptopa :mrgreen:
@MatrixSTR
W tej chwili seria One jest rzeczywiście genialna - tym bardziej X z Tegrą III - ale chwilę później HTC strzela sobie w stopę ogłaszając, że wyda high-endową serię opartą na układach Qualcomma, które będą miały już nie Cortexy A9, a Cortexy A15, i prawdopodobnie jeszcze bardziej wydajną grafikę od tej w Tegrze III... Czyli lepsze osiągi za podobną cenę ;d
Sam myślałem nad zaniechaniem kupowania Ibaneza (odłożyć to na później) i kupienia X. Jednak później HTC wydało takową informację (nieoficjalnie, ale z tego samego źródła, z którego dowiedziałem się o 4-rdzeniowcach i się sprawdziło ;d) i wolę poczekać i kupić już coś świeżego, a nie tylko pomnożona ilość rdzeni/wątków/etc.
Panowie ale ja sądzę tak, pomyślałem na chłodno :)
Po co mi X, lub ogólnie najmocniejsze telefony skoro za miesiąc dwa będą takie które to przebiją, ja wolę kupić słabszego typu Sensacja,S2 czy RazrMaxx i mieć spokój niż wydawać hajs a mieć te same możliwości.. bo nie wykorzystamy SII do końca, a co dopiero mówić o One X :)
Nie sposób nie przyznać Czikenowi racji. W chwili wydania na rynek najnowszej topowej słuchawki jej producent doskonale zdaje już sobie sprawę, jaki będzie kolejny model. Co do najmniejszego szczegółu. Reszta to odpowiedni software... i odpowiedni czas - za szybkie wejście z czymś za bardzo topowym... to mniejsze zyski, a przecież dokładnie o te zyski im chodzi ;)
Pewnie mnie skrytykujecie ale chętniej zakupił bym Motorole Razr czy Razr Maxx niż One X, bo jest po prostu śliczna a nie ma ciężkiego Sense, najbardziej patrzę na model Sony Xperia S, gdyż ma duże szansę na otrzymanie Sense od Xda, w ogóle co mnie dziwi Arc ma takie same bebechy jak Desire S/Hd a jeszcze nie sportowali Sense, gdy na Zte Blade wersja 3.0 juz chodzi prawidłowo :)
Tąpnięte z Lwa :)
@Vinrael: właśnie ta Tegra 3 aż taka wspaniała nie jest, podobno jest jakiś 2 rdzeniowy Qualcomm który ją pokonuje w Benchmarkach :)
Zresztą niedługo ma wyjść SGS3, a jeśli wierzyć przeciekom to może dość mocno namieszać na rynku telefonów :)
Swoją drogą wie ktoś coś więcej o Androidzie 5? Podobno ma wyjść niedługo z jakimś nowym Nexusem od LG, ale ostatnio nie widziałem żadncyh nowych wiadomości o tym.
@MatrixSTR
Właśnie o to chodzi, że ostatnia Tegra została stworzona na dość już przestarzałych projektach, a Qualcomm, o dziwo, zajął się robieniem konkurentów dla najbardziej wymagających...
Przecieki odnośnie SGS3 - ciekawe, ile to prawda, a ile to marzenia/bzdury/troll. Bo wbrew pozorom SGS i SGS2 nie są takie świetne, jak wiele osób je opisuje... Plastiki jak z chińskich zabawek, wbrew pozorom nie tak mocny procesor i GPU (bo Samsung miał przewagę w benchmarkach dzięki obsłudze instrukcji wartości zmiennoprzecinkowych). A już nawet nie wspomnę, że w Samsungach wręcz mnie brzydzi szkło nad wyświetlaczem - w HD2, Sensacji, wszystkich Desire i Wildfire jest to dość grube szkło, które prędzej pęknie, niż się zegnie. Natomiast w Samsungach wygina się to we wszystkie strony trochę przeinaczając obraz, wygląda to nieestetycznie i niesolidnie - niestety, jak cały SGS...
Samsung w ogóle zwalił sprawę z tymi procesorami. Mają inne instrukcje, oraz inną kompresję grafik i co chwila słychać że jakaś gra nie chodzi komuś. Najgorsze jak się czeka na premierę jakiejś gry, a słyszy że na razie nie będzie, bo są problemy z SGSem... Dlatego wolę sobie kupić telefon z jakimś normalniejszym procesorem :)
Dla gier faktycznie ma to znaczenie... zwłaszcza, jeśli jest się niecierpliwym :E
Wczorajszy dzień jednak pokazał mi, że nie wszystko w tych telefonach jest takie strasznie złe (co się ze mną dzieje?! :facepalm1:). Debrandowałem Notes ojca. Gdyby nie fakt, że plik z ROMem się źle ściągnął i musiałem na nowo rżnąć to z jakiegoś strasznie wolnego hostingu... to cała zabawa zajęłaby mi góra 30 minut. I to liczę razem z zainstalowaniem KIESa, upewnieniem się, że robię wszystko dobrze (wszak to nie mój telefon) itp.
Pod tym kątem zabawa z telefonem jest o niebo łatwiejsza (zwróćcie uwagę na tutoriale Plicha na forum Sensacji... Notes wystarczy przeflashować i gotowe).
PS Wiecie ile waży soft do Note? Ponad 800MB (soft a'la OTA, którego flashowanie nie kasuje danych - 550MB) :mrgreen:
Tak więc polecasz Note ?;P
Tapniente z Lwa :)
Polecam przed każdym tego typu wyborem odpowiedzieć sobie na kilka pytań, które pozwolą chłodno ocenić na ile taki telefon będzie pasował do ewentualnego nabywcy.
0. Ile pieniędzy posiadam na ten cel? Ile jestem w stanie wydać na słuchawkę?Jako zerowe, bo od tego wszystko się zaczyna - wiadomo, że jest to pewne ograniczenie i nie zawsze da się to łatwo przeskoczyć. Tak samo drugie, zerowe pytanie - można mieć pieniądze na dany cel, ale np. nie chcieć wydawać >2000zł na telefon... bo tak. I już. Dlatego wiemy, że cokolwiek by się nie działo, to telefon musi kosztować maksymalnie 1999... to też jakiś punkt wyjścia.1. Jak dużego telefonu potrzebuję? Jak duży telefon nadal będzie dla mnie komfortowy? Czy dana wielkość telefonu zmieści mi się do kieszeni?Dla kogoś Note może wydawać się za duży do prowadzenia normalnych rozmów. HD2 też może. Ale np. Desire S (3,7") może okazać się idealny. Kwestia tego jak duży telefon jest nam faktycznie potrzebny. Ostatnie pytanie w kontekście coraz większych słuchawek ma coraz większe znaczenie.2. Jaki chcę mieć system operacyjny?Nie każdy lubi Androida i jego "internetowość". Albo nie chce WP7, bo nie podobają mu się kafelki i nie będzie w najbliższej przyszłości działała AutoMapa. Albo nie chcą mieć systemu, który do wgrywania plików wymaga dodatkowego oprogramowania na komputerze - chcą po prostu wsadzić kartę i przeprowadzić czyste kopiuj/wklej i gotowe.3. Czego będę oczekiwał od telefonu? Jak będę go wykorzystywał?
Ilość aplikacji na dany system odgrywa tutaj kluczową rolę.Czego innego oczekujemy od Xperii Play, a czego innego od Note'a. Na tym pierwszym trochę nie wyobrażam sobie komfortowego przeglądania/edytowania arkuszy kalkulacyjnych. Ten drugi do takiego celu nadaje się bardzo dobrze. Tutaj rykoszetem wraca system operacyjny.4. Jak użytkuję telefon jako słuchawkę? Jak wytrzymały musi on być? Jak często mi upada?Co z tego, że mam super telefon, jak będę go miał przez tydzień, a potem będę miał bardzo drogie puzzle?5. Czy dany telefon mi się podoba?Po prostu. Kwestia estetyki. Tak jak z samochodami - czasami drobny facelifting modelu powoduje, że osoba, która miała go za jeżdżące shit na kółkach nagle się w nim zakochuje. Jeśli telefon Ci się nie podoba, to oglądanie go przez X czasu będzie dla Ciebie męczarnią. Po co się zmuszać?6. Czy zrobiłem listę jakich konkretnie funkcji wymagam od telefonu?"Jeśli nie wiesz do czego dążysz, Twoim celem jest osiągnięcie niczego." Zrób listę. Niech będzie to 5 najważniejszych funkcji, które ma spełniać telefon. Im więcej, tym lepiej. Później określ ważność każdej z tych funkcji (np. czystość rozmów 5 pkt, przejrzysty wyświetlacz na słońcu 4 pkt, 72 tonowe melodyjki 1 punkt).7. Czy jestem w stanie podać 3 telefony, które spełniają funkcje z pkt 6?Jeśli masz przed sobą 3 słuchawki o bardzo zbliżonych parametrach, to znów przeprowadź punktację. Dlaczego na danym polu jedna wygrywa z drugą? Tutaj widać, ku czemu ciągnie nas najbardziej, co nam wydaje się najkorzystniejsze i co po prostu chcemy. Po tym punkcie w zasadzie można ubierać buty i jechać po odbiór wymarzonego telefonu ;)PS Ponieważ się tutaj trochę napisałem... proponuję tak: jeśli macie jeszcze jakieś ciekawe pomysły, co można tutaj dodać, to poproszę o info... a później zrobię z tego posta osobny wątek i podkleję jako małe how-to wymiany słuchawki.
Napisz how to, ogólnie Smoggi potrzebuje tak:
Telefon w rozmiarach zbliżonych do hd 2,
System Android lub Wp 7.5, nakladka nie jest ważna bo i tak tego nie używany, mam swoje:)
Wreszcie pełny Multi Touch, i procesor pozwalający na szybkie przeglądanie neta
Nie musi być metalowy, może być z dobrego plastiku, ale Ekran twardy
Ładny, hmm tutaj sam wybiorę
Cena nie przewyższająca 1100złotych :)
Co mi polecasz?
Do 1100 możesz już wyłapać...
SGS2: SAMSUNG i9100 GALAXY S 2 -GWAR. @ CZARNY @ STAN DB (2233264667) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Sensation: HTC Sensation Z710E Android/DualCORE/GPS FVAT23% (2227818985) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Czego chcieć więcej?
Więc hmm Sensacja ładna, sgs mocniejszy, wziął bym go raczej,chodźchoć sensacja też bomba, posiada ona możliwość podłączenia pod ekran ?;P
Tak, Sensation ma MHL.
To raczej sensacja u mnie zagości ;P
A ja z innej beczki.
Nie planuje zmieniać sensacji.
Póki wszystko na niej śmiga i jest wsparcie z xda.
W htc one x jedyne co mnie intryguje to chip do obróbki zdjęć i potencjalnie lepsza optyka. Nic więcej. A na odrobinę lepsze zdjęcia szkoda mi dokładać 1400zł ;)
Sensacja ma szansę być następcą HD2, bo już ma ogromne wsparcie :), tak więc trzeba czekać, jest to mocny telefon i takiego zakupię, dodać jeszcze stację dokującą i można Ubuntu On Android odpalić jak już udostępni Canonial ;) więcej mi nie trzeba :D
Następcą HD2 nigdy nie będzie bo innych systemów nikt nie przeportuje (chyba że o czymś nie wiem i prace trwają?).
Szczerze mówiąc to nie widzę godnego następcy HD2 na dziś dzień.
Początkowo myślałem że będzie nim n9 jednak jest to trefny wybór. Za słaba specyfikacja, za mało popularna (niedostępna oficjalnie na wielu rynkach) i za mało rąk do pracy. Niby ICS'a portują ale myślę że to raczej sztuka dla sztuki i wieleee wody upłynie w wiśle zanim będzie się on nadawał do użytku.
A jednak im dłużej się człowiek bawi Samsungiem Note, tym bardziej docenia jego zalety i sporą przewagę HTC w niektórych tematach. Równo tydzień od zakupu pierwszego w rodzinie pojawił się drugi.
Nawet te koreańskie plastiki są lepszej jakości niż materiały stosowane przez tajwańskiego producenta. A TouchWizz zastosowany w tym urządzeniu naprawdę nie ustępuje Sense, a w kilku kwestiach nawet go przewyższa (np. podwójne tapnięcie patyczkiem aby napisać szybką notatkę, obsługa głosowa też bajka - zwłaszcza w samochodzie)... Chyba musicie znaleźć kogoś na moje miejsce, bo z HTC jedyne co mi zostało to DHD żony i sprzedaż zalegającej Sensacji...
wyTAPane z mojego NOTEsu N7000
Wiesz że na sensację ja czekam x)
Wysłano z Leosia ;)
A idź ty, zdradziłeś braci z koreańcem ;)
Ja dalej nie wyobrażam sobie na co dzień note'a ;)
Ale niech służy ;)
A żeby trzymać się tematu powiem szczerze że one X za mną chodzi ;)
Panowie, dobre wykonanie Samsunga? Przecież mamy Food's day :P
Wysłano z Leosia ;)
Dzień żarcia? ;D
Wysłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk
Nigdy bym nie powiedział że np. SGS II jest źle wykonany.
To że jest z plastiku to jedno.
Ale jego jakość i plusy jakie ze sobą niesie, spasowanie materiałów itp to drugie.
Fool's Day - Tak kochamy dwujęzykową klawiaturę w HTC :P
Niedługo prawdopodobnie czeka mnie wycieczka do Stanów, i zastanawiam się czy by sobie nie sprawić One X wypuszczonego na tamten rynek - różni się tym, że zamiast czterordzeniowej Tegry III ma dwurdzeniowego Qualcomma S4 opartego na nowszej architekturze niż Tegra III. Ceny są podobne do One X na rynek europejski, jednak... Zobaczcie wyniki w benchmarku HTC One X ze Snapdragonem S4 Class lepszy od tego z Tegrą 3? ? Komórkomania.pl
Gdzie pokazują, że ten telefonik z dziś skromnymi dwoma rdzeniami ma większą moc niż praktycznie pięciordzeniowa (4+1) Tegra III czy układy Exynos Samsunga.
Ehh Smogg ;)
A przypadkiem w usa nie ma CDMA zamiast gsm?
Rzeczywiście, nie pomyślałem o tym ;d
Ale raczej takiego problemu z tym nie ma, bo w Polsce jest możliwość obsługi CDMA, np. w Plusie korzysta z tego prawie 200,000 ludzi. Oprócz tego, Plus zadeklarował, że niedługo wprowadzi LTE, a właśnie wersja amerykańska obsługuje LTE. I tak jeszcze trochę czasu mam na zastanowienia... ;d
[EDIT]
Wersja HTC One X na rynek amerykański ma być wydana przez sieć AT&T, która obsługuje GSM, czyli normalne karty sim, żadnych nowych umów - wszystko po staremu. No i dodatkowo LTE :)
LOL :d
Tapnięte z Htc EVO 3D
Ja sie puóki co cieszę leonem, bo gangstar rio chodzi mi świetnie :D
Tapnięte z Lwa ;)
One X byłby ciekawy, gdyby nie...
1. Brak slotu na karty SD,
2. Wyświetlacz jest wykonany w tej samej technologii co w Sensation... a ja bym wolał AMOLEDa :)
3. Cena,
4. Miał więcej RAMu - przecież to Sense... Dość mam trochę restartowania się tej nakładki po zabawie w jakąś bardziej angażującą grę, a 1GB to standard od ponad pół roku - wkładanie takiej ilości pamięci to trochę za mało na utrzymywanie się na szczycie piramidy innowacyjności... Choć mógłbym przymknąć na to oko gdyby nie poprzednie 3 punkty ;)
Co do wyświetlacza to broń boże ;)
W sensacji jest zwykły SLCD a w one x Super IPS LCD2. Podobno porównywalny jeśli nie lepszy od SAMOLED+.
Na pewno?
W sumie aby się w to nie wgryzać posłużyłem się tym:
Porównanie telefonów : HTC Sensation / HTC One X :: mGSM.pl