-
Odp: Co planujesz mieć po HD2?
Oba z nich to wyświetlacze SuperLCD, jednak ten w One X jest troszkę bardziej zaawansowany.
Odnośnie Twoich punktów, Smogg:
1. Brak slotów na kartę SD - Nawet jeśli by był, to w tej chwili najwyższy obsługiwany standard przy MicroSD to SDHC, czyli do 32GB - W One X mamy ok. 27 GB pamięci dostępnej na muzykę etc. Różnica 5 GB... Praktycznie i tak nie wykorzystuje się całości. No i dostajemy następne 25 GB w dropboxie.
2. Wyświetlacz jest wykonany w tej samej technologii co wyświetlacz Sensacji - Naprawdę twierdzisz, że ten wyświetlacz jest zły? :) Trzeba też wziąć pod uwagę, że ten wyświetlacz w One X jest wykonany w nowszej technologii, więc te wszystkie problemy(?) z kontrastem są coraz mniej widoczne. Ja nawet wolę SuperLCD z tego względu, że jest bardziej wyraźny niż AMOLED czy SuperAMOLED czy cokolwiek. Przeglądanie stron jest lepsze niż w np. Samsungu Galaxy S II.
3. Cena - racja. Niestety :(
4. Mała ilość RAM - Sam pisałeś odnośnie Sensacji, że 768 MB RAM w zupełności starcza. Tutaj mamy 1 GB... Bez przesady, nie będziemy stawiać serwerów na tym telefonie, czy grać w Assassin's Creed III na najdalszym poziomie renderowania z szesnastokrotnym sprzętowym antyaliasingiem. 1 GB to moim skromnym zdaniem i tak za dużo. Już to 576 w HD2 nie jest w pełni wykorzystywane... Chyba, że gra się w Assassin's Creed 3D - ale też nie ma tragedii, nigdy nie było czegoś takiego, że ta gra mi się wyłączyła ot tak nagle ;d
I pamiętaj, że w tym porównaniu na mGSM wziąłeś wersję europejską na Tegrze III, podczas gdy wersja US jest na Snapdragonie S4, który podobno miażdży.
@MatrixSTR - Akurat ostatnio trochę poczytałem o tym, żeby rozeznać się w temacie. Nie ma tego problemu z zakresem sieci w AT&T, ponieważ ta sieć korzysta z GSM i LTE zgodnego z europejskimi standardami. Inną kwestią jest kupno telefonu z innych, 'amerykiańskich' sieci.
-
1. Wrong. Działają karty 64GB.
2. A Notes w łapkach miał? Wiem, o różnicy rozdzielczości, pomiędzy Sensacją, a Note, ale mając takie porównanie to mówienie o niewyraźnym AMOLED'dzie jest... nietrafione.
4. Mówimy o czymś, co ma być high endem. To ma być telefon, po którym spodziewamy się, że przetrwa wysyp gier o zaawansowanej grafice, o obsłudze tych 4 rdzeni itp. Jeśli po każdorazowym zagraniu w taką produkcję mam tracić czas oglądając logo HTC i oczekując na ponowne załadowanie się Sense do RAMu... to dziękuję. 1GB mają obecne telefony. Lada moment pojawią się takie, które będą miały ilość pamięci dostosowaną do większej ilości rdzeni i innego softu, pisanego z myślą o tych rdzeniach... Już gry miewają po 1,5GB danych SD. Będą miały więcej. Pamięć jest potrzebna, a będzie jeszcze bardziej. Sense tutaj tez nie pomaga.
Pamiętam. Ale żyjemy w Europie i biorę pod uwagę wersję, która jest bardziej dostępna. W Stanach pewnie byłoby odwrotnie.
Ponadto, podoba mi się promocja, którą zapewnia swoim produktom Nvidia. O Desert Winds na Sensację (i w Polsce) ciągle tylko czytam...
-
Porównanie telefonów : HTC Sensation / HTC One X :: mGSM.pl
Wklejam Twoje porównanie. Ewidentnie pisze, że do 32 GB :) Z resztą, więcej niż 32 GB to już SDXC, czyli inny system plików (exFAT), i mógłbyś nawet obsługiwać do 2 TB pamięci na karcie... Przykro mi, ale zdarzają się przypadki kontrolerów na płytach głównych komputerów, gdzie kontroler nie jest w stanie tego obsłużyć. Faktycznie mogą działać, ale nie jestem pewien, czy dość sprawnie...
I mam takie dziwne wrażenie, że w One X jest tak samo jak w WP7 - to nie jest wlutowana pamięć, tylko karta pamięci schowana pod plastikiem :)
2. Widziałem porównanie bodajże Sensation z SGSII. I wyraźnie na zdjęciach było, że wyświetlacz Sensacji jest wyraźniejsza - np. w oglądaniu stron obraz na Sensacji jest lepszy, chociaż ma troszkę gorszy kontrast.
I sorry, ale porównywanie wyświetlacza 5,7' a 4,3' jest troszkę... nietrafione :)
4. Karta graficzna ASUS Ares jest High-endem, do którego ktoś władował 4GB RAM... Rzeczywiście fajnie, tym bardziej biorąc pod uwagę, że ma na pokładzie też 2x GPU HD5870. Ale nie widzę sensu kupowania tej grafiki, skoro na dzisiaj i najbliższy rok - dwa lata w zupełności starczy mi mój EAH5830, z jednym GPU i 1 GB RAM. Nie popadajmy w skrajności, 700 koni mechanicznych w samochodzie może i jest fajne, jednak zupełnie bezsensowne w codziennym użytku...
W dodatku S4 jest dwu-rdzeniowy, nie cztero ;d
-
1. Na Sensation działają 64GB. Sprawnie.
2. Note nie ma 5,7" :) Nie widzę też sensu w porównywaniu 1:1 telefonów, o różnych rozdzielczościach - DHD jest mniej wyraźny od Sensacji, mimo tej samej wielkości ekranu... ale innej rozdzielczości. Natomiast przy porównywaniu SGS2 -vs- DHD (ta sama rozdzielczość i wielkość) uważam, że lepiej wypada SGS2.
4. Sense już teraz się restartuje przy bardziej wymagających grach. Dodaj sobie do tego nowsze Sense (wcale nie są tak lekkie jak twierdzi, że będą HTC), oraz nowsze, jeszcze bardziej wymagające gry...
-
5,3' ;D Takie dziwne... coś, kiedy zamiast zapamiętywać liczby po przecinku, zapamiętuję ile brakuje do pełnej jednostki. Czasami mi się myli ;d
1. To aczkolwiek dziwne, ale możliwe, nie zaprzeczam. W sumie pojemność SDHC jest sztucznie ograniczona, systemem plików właśnie. Czyli pewnie sformatowanie do FAT/FAT32 pomaga... ;d
2. Lecz DHD to jednak troszkę inna generacja LCD, niż to, co mamy w One X ;d Należy też pamiętać, że SGSII wyszedł troszkę (a nawet troszkę dużo) później niż DHD...
4. Ale dalej nie widzę sensu pakowania więcej niż1GB RAMu do telefonu... Dalej to tylko kwestia optymalizacji. Która podobno ma być w ICS 4.0 lepsza... Okaże się.
Zastanawia mnie tylko, czemu wydawany na europejski rynek XL, który jest praktycznie amerykańskim X ma być droższy... ;/
-
Wracając do tematu ostatnimi czasy zaczęła mnie interesować Lumia 800.
Mniej więcej znam wszystkie jej wady. Tak samo jak WP7.
Jednak ciągnie mnie do niej to że jest to flagowiec nokii, nokia i MS sporo w ten sprzęt inwestują, apdejty na bieżąco wydawane, czuć że producent się interesuje. Aplikacji ciągle przybywa. To co daje producent jest moim zdaniem "dobre". Wyjmuje telefon z pudełka i nie musze się martwić że na stocku muli, restartuje się nakładka albo oficjalnie nie zobaczę nowszej wersji systemu (albo zobaczę ją pół roku po premierze).
Tak myślę o zmianie platformy i myślę i szczerze mówiąc nie mogę się na nic konkretnego zdecydować.
Windows Phone dynamicznie się rozwija. Głównym motorem napędowym jest nokia i microsoft.
Na pewno na + należy zaliczyć przyszłą integrację windows 8 z WP. Jednak nie jestem pewien czy obecne wady WP są dla mnie do przełknięcia.
Jeśli chodzi o androida to niesamowicie mnie drażni olewanie aktualizacji i wszędobylskie reklamy. Google stworzyło sobie platforme reklamową. Coś takiego jest nie do pomyślenia w WP czy iOS.
Co do iOS to odstrasza mnie głównie cena za te przyjemność. 2k za telefon, 2k za tablet, i ze 4k za komputer żeby to wszystko wygodnie ze sobą grało. Jak na polskie realia to moim zdaniem sporo, nie jestem pewny czy chce rezygnować z pewnych przyjemności tylko po to żeby wydać $ na elektronike z logiem jabłka.
-
Dziś bawiłem się n9 i lumia 800na raz i muszę przyznać, lumia ma lepszą obudowę po bokach, ale całościowo n9 wygrywa ;)
Tapniete z Lwa ;)
-
Tylko że n9 to ciekawostka. Nikt poważny się na tej platformie nie skupia i nie skupi.
Update.
Tak czytam o fragmentacji androida np. tu i ręce opadają. Odsetek słuchawek z ICS'em stanowi raptem 2,9% wszystkich urządzeń. Z drugiej strony co się dziwić? ICS trafił bądź ma trafić tylko do "elyty" urządzeń a do tego tempo aktualizacji jakie jest sami wiecie.
Z dnia na dzień coraz bardziej przychylam się do zmiany sensacji na lumie 800.
-
Jeśli chodzi o WP7 to sam system jest bardzo fajny i w ogóle, ale jeśli chodzi o aplikacje to... czyję się tak jakbym się bawił zwykłym telefonem z jakimś OSem producenta. Nie ma żadnej dobrej przeglądarki, że o braku flasha nie wspomnę. IE9 co prawda działa lepiej niż wcześniejsza wersja, ale formatowanie stron leży i kwiczy. Kolejną wadą jest strasznie mała ilość dobrych aplikacji, Chodziłem po markecie przez 2 godziny i kompletnie nic nie znalazłem.
Jeśli chodzi o reklamy to wystarczy root i bardzo łatwo można je zablokować, i to zarówno w aplikacjach, jak i na stronach internetowych.
A fragmentacja to jest największa wada Androida, z tym że główną winę za to ponoszą producenci którzy muszą dodać swoje własne interfejsy, sterowniki i inne czasem zbędne rzeczy.
-
Dobra mam nową koncepcję, zawsze chciałem mieć nokię n8 ;)
Wiem w głowie mi się przewraca, ale chyba po prostu potrzebuje odskoczni ;)
Sprawdzę jeszcze tylko jak wypadają fotki w dobrych warunkach w sensacji przed i po modach (na xda dostępny jest mod zmniejszający kompresje itp).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Vinrael
@Caicek0
Więc przesiądziesz się na Sensation XL który ma też większy wyświetlacz (no i rozmiary fizyczne) od HD2, albo na SGS II, który rozmiary fizyczne ma większe, a i zdaje się większy od HD2 z powodu dużych ramek? ;d
Po prostu mi się podoba SGS2 :P szału nie ma troche lepszy proc, możliwe że to wcale nie bedzie SGS2 to tylko plany haha :) póki co ciesze się swoim HD2...
możliwe także że dojdzie coś fajnego z 3D :))
-
Tak sobie czytam ostatnio o LG Optimus 4X HD i znalazłem informację że w Wielkiej Brytanii będzie dostępny od Czerwca za około 380 Funtów, co w przeliczeniu na nasze wynosi 1900 zł. Więc cena jest dość konkurencyjna z One X, a technicznie te telefony są prawie identyczne Porównanie
-
Rzeczywiście, cena dość konkurencyjna przy ok. 2300 PLN za HTC One X. Ciekawe, jak z wykonaniem. Trzeba też wziąć pod uwagę, że 4X wychodzi w czerwcu, a One X prawdopodobnie wyjdzie w tym miesiącu. Więc cena do czerwca powinna spaść w wypadku One X.
-
-
A tak jeszcze przy okazji tych telefonów, to która matryca jest lepsza? IPS TFT z LG, czy Super LCD z HTC?
-
@Smogg: Oczywiście, jeśli mówimy o cenach w Polsce, gdzie albo:
1. Ktoś chce zarobić
2. Koszty ściągnięcia z innych krajów
3. Patrz punkt pierwszy i drugi.
@MatrixSTR: Czysto teoretycznie SuperLCD powinien być odrobinę lepszy, jednak jak to będzie, okaże się w porównaniach bezpośrednich.
-
-
A 1900 to oficjalna cena za LG na Wielką Brytanię, dlatego porównuję ceny z Wielkiej Brytanii.
Jak by nie patrzeć, telefony w Polsce były często dużo droższe niż gdziekolwiek indziej.
-
Oj nie byłbym taki pewny czy SLCD z one x będzie lepszy. Wiadomo trzeba czekać na porównanie. Ale jakby nie patrzeć to ips z lg 2x moim zdaniem lepiej wypada w porównaniu z slcd w sensation.
-
Dlatego napisałem, że czysto teoretycznie, bo nigdy nie wiadomo, jak to będzie...
Widziałem gdzieś filmik, coś pokroju 'pierwsze wrażenia' z HTC One X, i muszę przyznać, że matryca była całkiem całkiem zacna... Nie wiem tylko, czy to kwestia rozdzielczości, czy dobrej matrycy ;d Trzeba czekać.
I jakbyś nie patrzył, w One X też będzie IPS, więc raczej różnic nie powinno być... przynajmniej zauważalnych.
-
W telewizji też kiedyś leciały reklamy innych telewizorów... i w tym starym telewizorze w trakcie reklamy było pokazane jaki to dobry obraz może być na tym nowym :E
Panowie, porównywanie który wyświetlacz jest lepszy na podstawie filmów, które oglądacie na jeszcze innym ekranie jest... co najmniej dziwne. Jak polizanie 2 lizaków przez folię i wyciąganie wniosków, który jest bardziej słodki. Takie telefony trzeba wziąć w łapkę, poklikać trochę, uruchomić różne gry i aplikacje (bo jeden może lepiej przedstawiać czarny tekst na białym tle, drugi odwrotnie, a trzeci ma super kolory, ale kompletnie nie nadawać się do czytania itp.).
Pomysłów z podawaniem i trzymaniem się cen obowiązujących na Wyspach jako wiążących nie rozumiem zupełnie. Żyjemy w Polsce, dlatego też nas dotyczą ceny na Polskę... na zachodzie jest inaczej, ale nie spodziewałbym się aby nagle wszyscy planujący zakup nowego telefonu udawali się do Wielkiej Brytanii czy gdziekolwiek indziej.
Jeśli już naprawdę tak bardzo chcecie porównywać ceny z innych krajów, to chociaż przy okazji podawajcie cenę w Euro/USD/GBP/CHF - aby osoby nie śledzące dyskusji od początku nie były wprowadzane w błąd, bo koszt tego samego jak zauważył Vinrael różni się i to zazwyczaj na naszą niekorzyść (OT: bo Polacy w Polsce tak dużo zarabiają, że stać ich na to :facepalm1:).
-
Ale też tymbardziej nie widzę sensu porównywania ceny polskiej HTC One X z ceną brytyjską LG 4X Optimus. Bo to, że na Wielką Brytanię LG kosztuje ok. 340 funtów, nie oznacza to, że w polsce będzie kosztował podobnie, bo równocześnie mogą pomyśleć, że polacy dużo zarabiają (*facepalm*) i dać cenę np. 500 funtów.
-
Racja, że nie ma co patrzeć na cenę w innych krajach, ja kiedys widziałem cenę iPada w USA, a później jak zobaczyłem ceny w PL to się przestraszyłem :D
-
Taniej sprowadzić telefon z niemiec czy usa niż kupować w polsce.. do czego to doszło :|
Wysłane za pomocą mojego gołębia pocztowego :P
-
Ostatnio chciałem sprzedać sensation i kupić sgs2 ale jakoś tak wyszło że tego nie zrobiłem.
Dziś dostałem propozycję zamiany.
Jak myślicie?
Aha dodam (jeśli ktoś jeszcze nie testował) że sense 4.0 działa bardzo fajnie ;)
-
Ja kupuje desire hd, po co mi lepsze jak wszystko mi odpali :)
Wysłane z mojego gołębia pocztowego :)
-
@Plichu
spóźniłeś się z żartem prima-aprilisowym ;D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Soren
Ostatnio chciałem sprzedać sensation i kupić sgs2 ale jakoś tak wyszło że tego nie zrobiłem.
Dziś dostałem propozycję zamiany.
Jak myślicie?
Aha dodam (jeśli ktoś jeszcze nie testował) że sense 4.0 działa bardzo fajnie ;)
Jedyny plus na korzyść sgs to mega ekran oraz gpu, wykonanie jest ok ale brak sense zabija :P
-
A mi się po prostu wydaje, że do wszystkiego da się przyzwyczaić :)
-
Do wildfire też się da przymilić, po prostu kupić coś co będzie nam spełniało zadania, a nie super maszyny za mega hajs do niczego nie przydatne :P
-
To co, wszyscy kupujemy Sony Ericssony K510i? ;D Bo Nokie 3310 za drogie :<
-
Może lepiej, w800 i lans na kartę pamięci i słuchawki markowe xD
-
W800 to świetny telefon, ale osobiście polecam W810 ;)
Tak sobie myślę że temat powinien się nazywać "Rozmowy o telefonach" albo coś w ten gust ;) Lepiej by pasowało do prowadzonych obecnie rozmów :)
-
Ale ja nie żartuję!
Na prawdę zastanawiam się nad tą wymianą.
Z tym że touchwiz jest brzydki, sense 3.6 jest takie sobie, ale sense 4.0 jest śliczne ;)
Za SGSem przemawia kies, samoled+ i 1GB ram.
-
Ja się wcale nie śmieje z galaxy s 2 , miałem w ręce i jest bardzo fajny, powiedzmy szczerze zawsze samsung miał gorsze UI ale lepsze wsparcie i bebechy :)
-
Kwestia raczej, który telefon Ci się bardziej podoba, i który spełnia Twoje wymagania...
Wyświetlacz: czy chcesz mieć troszeczkę lepszy do czytania, czy z lepszym kontrastem i nasyceniem barw?
Sprzęt: chcesz mieć raczej czystą moc obliczeniową, czy moc wynikającą z obsługi dodatkowych instrukcji?
Wykonanie: wolisz mieć solidniejszy telefon czy lżejszy?
Oprogramowanie: bardziej Ci odpowiada ładniejsze i ciekawsze sense, czy lżejsze TouchWizz?
-
Wszystkie te różnice znam.
Chęć zmiany podyktowana jest raczej tym że snesation trochę mi się znudził ;)
Póki co testuje ten rom:
[ROM][PORT][APR 08][SENSE 4]InsertCoin Release Candidate 4.1 - xda-developers
z sense 4.0 i muszę przyznać że coraz mniej mnie ta wymiana interesuje ;)
-
A ja chyba mimo wszystko w niedługim czasie zainwestuję w tego One X... a Sensację pewnie przejmie żona :)
-
A ja jej desire hd, i każdy zadowolony ;)
Tapnięte z Evolution HD2
-
Ja już dawno doszedłem do wniosku że nie wydam na telefon więcej jak 1500zł (a co dopiero 2700zł). Po prostu zbyt szybko mi się nudzą i zbyt dużo swego czasu na nich traciłem.
Poza tym mówcie co chcecie ale uważam że cena 2700zł za telefon w kraju gdzie realnie średnia pensja jest na poziomie 1500zł netto to przegięcie.
Oczywiście nie żale się. Żyjemy w takim a nie innym kraju z taką a nie inną elitą rządzącą. Po prostu nie zamierzam kupować tak drogich zabawek (analogia też do tabletów które są moim zdaniem zwykłymi gadżetami a często są droższe od średniej klasy notebooków).