Odp: Co planujesz mieć po HD2?
[quote author=HTCHD2KRK link=topic=1308.msg9105#msg9105 date=1325691588]
Zamierzam kupić iPhone 4. Telefon o niebo lepszy od naszego troszkę już trącącego myszką HD2. Kolega ma iPhonea 4 i mówi że lepszego telefonu nie ma na rynku.
[/quote]
Mój kolega powiedział, że GeForce 2 jest świetny i bije wszystkie inne karty graficzne na głowę! I że chłodzenie wodne to bezużyteczna zabawka, w dodatku mało wydajna. Sprzedałem ASUSA EAH5830 i kupiłem GeForca bez żadnego chłodzenia, bo i po co! Przecież kolega mówił, że jest świetny i bez chłodzenia!
Ja mogę napisać, że Razer jest lepszy od Logitecha, bo mi tak kolega powiedział... Bullshit, nie mogę. Muszę sam przetestować. A jeśli chcesz porównywać HD2 z 2008 roku do iPhona 4 z końca 2011... Lepiej porównaj Sensation z 4S, będzie bardziej adekwatne... Mały wyświetlacz nie boli? Średnia rozdzielczość? Przeciętne CPU i GPU?
To chyba nie to forum. Przynajmniej większość tutaj ma własny mózg i nie musi się posługiwać mózgiem kolegi ;)
[admin]Vin, co Ty, podpuszczać się dajesz? ;P[/admin]
Widziałem iphonea 4 i jeśli chodzi o rozdzielczość, dla mnie wyświetlacz to o niebo lepszy ma np ip4 niż sgs2 który jest telefonem jednym z lepszych z 2011. Hd2 nie jest zlym telefonem i chodz mały nie jest, to jednak ma coś w sobie. Panowie bądźmy poważni, przecież cyferki w dzisiejszych czasach są dla prostych ludzi i to ze cos masz procesor 1,8 a nie 1,2 niczego nam nie mówi. Są to liczby dla zwykłego kowalskiego, zeby się podniecał, że ma telefon z procesorem lepszym o ,6 mhz od sąsiada nowaka z 3 pietra.
[quote author=Smogg link=topic=1308.msg9095#msg9095 date=1325668069]
[quote author=MatrixSTR link=topic=1308.msg9094#msg9094 date=1325664255]
(...)od DHD jest lepszy jedynie pod względem RAMu bo ma o 250 MB więcej.
[/quote]
Nie jest, bo nie ma ;) Ma dokładnie tyle samo RAMu co DHD czy Sensation.
[/quote]
Faktycznie, nie wiem czemu, ale ubzdurało mi się że DHD ma 512 MB RAMu :)
[quote author=Vinrael link=topic=1308.msg9108#msg9108 date=1325693191]
Przeciętne CPU i GPU?[/quote]
Problem w tym że modeli ajfona jest mało i z tego powodu gry lepiej na nich działają, po prostu ściągasz odpalasz i działa. Tego samego akurat nie można powiedzieć o Androidowcach. Choćby nawet jako przykład podam GTA3 które na ajfonie 4 (bez S) działa bez problemu, a na innych dwurdzeniowych Androidach już nie zawsze. Ogólnie najciekawsze jest że np. 2 osoby mają SGS2, mają te same softy a mimo to u jednego chodzi elegancko, a u drugiego tnie. Ale osobiście w życiu bym nie kupił ajfona ze względu na mały wyświetlacz :) już te 4.3" wydaje mi się za małe w HD2 :) A o flashu nie wspomnę ;D I tak z doświadczenia powiem że telefony o większych ekranach robią na ludziach większe wrażenie niż marne 3,5" z ajfona ;)
/ciach - niepotrzebny ot/
iPhone - brak obsługi flasha, często źle wyświetla strony (jedno z najbardziej uciążliwych moich doświadczeń z iPhonem...), niestety mały wyświetlacz - i chodźchoć (od chociaż/choćby, nie chodzić!!) jakościowo jest bardzo dobry, to ma niską rozdzielczość = przy przeglądaniu stron bez przybliżenia na np. Sensation czy SGS2 zobaczysz więcej szczegółów.
[quote author=MatrixSTR link=topic=1308.msg9110#msg9110 date=1325694350]
[quote author=Vinrael link=topic=1308.msg9108#msg9108 date=1325693191]
Przeciętne CPU i GPU?[/quote]
Problem w tym że modeli ajfona jest mało i z tego powodu gry lepiej na nich działają, po prostu ściągasz odpalasz i działa. Tego samego akurat nie można powiedzieć o Androidowcach. Choćby nawet jako przykład podam GTA3 które na ajfonie 4 (bez S) działa bez problemu, a na innych dwurdzeniowych Androidach już nie zawsze.
[/quote]
Z tym się zgodzę, że modeli jest mniej, i gry są lepiej dopasowane, ale zauważ też, że Apple wkłada wielkie pieniądze, żeby aplikacje były dopracowane. A i nie zawsze się to udaje...
Co do tego GTA3 - spróbuj pod inną dystrybucją może, u mnie śmigało całkiem fajnie.
Jeden kupuje telefon do dzwonienia, inny, niedopieszczony do podniecania się cyferkami ;)
Jeśli dostanę na komunię pieniążki to kupuję iPhonea 4 8)
[quote author=HTCHD2KRK link=topic=1308.msg9113#msg9113 date=1325700736]
[/quote]
Że na komunię!?
[quote author=Vinrael link=topic=1308.msg9114#msg9114 date=1325704557]
Że na komunię!?
[/quote]
Czasy się zmieniają Vinrael, teraz jak dziecko nie dostanie quada na komunię to mówi, że bóg go oszukał ;D
Prosiłbym... STANOWCZO... aby flamewar iPhone-vs-Reszta Świata, w który tak beztrosko dajecie się wciągać został zakończony. Skoro ktoś chce iPhone'a po HD2 - to jego święte prawo, nie musimy się nawzajem nawracać i przekonywać do tego, który telefon jest lepszy. Lepszy jest ten, który daje większy fun. Subiektywnie.
[hr]Dodano: Styczeń 04, 2012, 21:29:13[hr]
[quote author=Vinrael link=topic=1308.msg9112#msg9112 date=1325698621]
iPhone - brak obsługi flasha, często źle wyświetla strony (jedno z najbardziej uciążliwych moich doświadczeń z iPhonem...), niestety mały wyświetlacz - i choć jakościowo jest bardzo dobry, to ma niską rozdzielczość = przy przeglądaniu stron bez przybliżenia na np. Sensation czy SGS2 zobaczysz więcej szczegółów.
[/quote]
Ale w dużej mierze Steve właśnie to przewidział - Flash odchodzi coraz bardziej do lamusa.
Kod:
http://techtrendy.pl/wid,13976602,wiadomosc.html?ticaid=6dae6
Co do rozdzielczości - 640x960 to więcej niż ma Sensation. Mniejszy wyświetlacz wymusza większe upakowanie pixeli, oraz to, że de facto mieści się na nim mniej. Rozdzielczość jako taka jednak jest większa i na tym polu dopiero SGNote może konkurować ;)
[quote author=HTCHD2KRK link=topic=1308.msg9113#msg9113 date=1325700736]
[/quote]
Komunia w Maju to może do tego czasu poprawią baterie ;D
Ogólnie wszystko zależy do czego danej osobie telefon ma służyć. Większość ludzi chce telefonu do gier, a w tej kwestii ajfon sprawdza się znakomicie. Jednak jeśli chodzi o inne aspekty to tu już dominuje Android.
A co do flasha to już od 2 lat słychać że ma zniknąć, a do tej pory jakoś żyje i ma się świetnie ;)
Przy okazji mojego zainteresowania SE Xperia Arc znalazłem ciekawe statystyki sprzedaży smatfonów na Taiwanie. ePrice to jeden z większych sklepów na Tajwanie i HonkKongu
Wydawałoby się, że od góry do dołu powinny być same HTC, a tym czasem i.....4 na topie, a na czwartym mało popularny u nas Arc S. Samsungi tylko dwa.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia... :-)
http://img220.imageshack.us/img220/1394/twsales.png
żródło:
Kod:
http://www.eprice.com.tw/mobile/intro/4350/sony-ericsson-xperia-arc-s/
SE też "tylko" dwa... z drugiej strony, obecność 4 HTC w kraju, w którym jest to "narodowa" firma nie powinno dziwić. W naszym kraju też promuje się polskie produkty... i to wszelakie - artykuły spożywcze, meble, za komuny wszyscy czekali na polskie fiaty... Z naszą elektroniką z racji jej mniejszej masowości i dostępności jest trochę gorzej, zwłaszcza, że producenci takiego sprzętu często zamiast walczyć jakością, obierają drogę walczenia ceną (co przekłada się na dramatyczną "gównianość" takiego sprzętu). Ale są miłe wyjątki - np. Plug Impact nad którym sam się zastanawiam... choć pewnie i tak zakończy się na Asusie EEE Padzie Transformerze... zobaczymy :-)