przy zmienianiu ROMów: "back-up" APLIKACYJEK?
takie chyba istotne pytanie:
jak się często zmienia lub uaktualnia ROMy - to czy jest jakieś narzędzie żeby zautomatyzować (re)instalowanie aplikacyjek - najlepiej wraz z ich ustawieniami?
tak np. w WindowsMobile wrzucało się pliki *.cab do katalogu XDA_UC (XDA_SD) na karcie pamięci i przy każdym hard-reset same się instalowały...
Odp: przy zmienianiu ROMów: "back-up" APLIKACYJEK?
Tutaj możesz wgrywać .apk na kartę, następnie programem pokroju ASTRO files manager instalujesz wszytko. Ewentualnie konto google, i później pobieranie aplikacji, które już miałeś (jest taka zakładka).
Jeszcze mała prośba - nie pisz tyle rzeczy z caps-lockiem, wygląda to słabo, a wierz mi że ludzie na tym forum umieją czytać i bez tego też dadzą sobie radę.
Dla bardziej zaawansowanych można samemu wpakować ukochane aplikacje do paczki z romem, Aktualizacje są tylko wtedy gdy twórca danej modyfikacji daje nam Apdejta.. nie wcześniej :P na XDA widzimy po dacie kiedy był Apdejt..
Kiedy wgrywamy romy od jednego dostawcy, np Dorimanx nie trzeba formatować partycji i po wgraniu romu wszystkie aplikacje i ustawienia są w Romie :D
Cytat:
Zamieszczone przez
ChickenPie
można samemu wpakować ukochane aplikacje do paczki z romem
aha, czyli w tym zipie z ROMem, w folderze jest pełno plików *.apk - tak więc to instalki aplikacyjek które się automatycznie zainstalują same przy instalacji ROMu?
to więc mozna sobie tego zipa rozpakować, dowolnie zabrać i dodać różne pliki *.apk które chcemy
a potem spakować z powrotem w *.zip i zainstalować to jako ten cały ROM? :)
zamiast kombinować, polecam program: Titanium Backup.
Cytat:
Zamieszczone przez
ictimai
aha, czyli w tym zipie z ROMem, w folderze
jest pełno plików *.apk - tak więc to instalki aplikacyjek które się automatycznie zainstalują same przy instalacji ROMu?
to więc mozna sobie tego zipa rozpakować,
dowolnie zabrać i dodać różne pliki *.apk które chcemy
a potem spakować z powrotem w *.zip i zainstalować to jako ten cały ROM? :)
Nie rozpakowywujemy pod zadnym pozorem paczki :P, wkładami pliki i kasujemy ewentualnie pliki w paczce spakowanej ;)
Ten sposób ma jedną zasadniczą wadę. Zależnie od ROMu takie aplikacje wrzuca się do różnych folderów, czasem też żeby zadziałało trzeba dodać linijki do instalatora (np. w ROMach z Sense).
Po wrzuceniu tam aplikacji, zainstalują się jako systemowe, więc automatycznie trzeba by zwiększać rozmiar partycji.
Dlatego jak mówiłem najlepiej jest użyć do tego programu.
Masz rację, jednak jak powiedziałem to sposób dla zaawansowanych, ja Np. każdy rom CyanogenMod ustawiam pod siebie przed zainstalowaniem, tzn kasuje Browser .. wgrywam Dolphina :P i tak z 3/4 aplikacjami w romie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
ChickenPie
Nie rozpakowywujemy pod zadnym pozorem paczki :P, wkładami pliki i kasujemy ewentualnie pliki w paczce spakowanej ;)
Jak to, jeśli rozpakujemy a potem spakujemy to to nie to samo? To którym programem robimy tak, że modyfikujemy zawartość ZIPa bez jego rozpakowania?
Przecież to tylko *.zip tak więc nie ma tam informacji o linuksowych uprawnieniach dla poszczególnych plików, to nie *.tar
Tak więc o co tu chodzi?
---------- Dodano 16:05 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
MatrixSTR
Ten sposób ma jedną zasadniczą wadę. Zależnie od ROMu takie aplikacje wrzuca się do różnych folderów, czasem też żeby zadziałało trzeba dodać linijki do instalatora (np. w ROMach z Sense).
system/app/
Po wrzuceniu tam aplikacji, zainstalują się jako systemowe, więc automatycznie trzeba by zwiększać rozmiar partycji
Ale troszkę można sobie tak zmodyfikować ROM - powyjmujesz to co zbędne a w zamian wrzucisz to co potrzebne (z pominięciem jakichś złożonych przypadków jak SENSE)
Z doświadczenia wiem że taki sposób nie zadziała. W sumie to sam nie wiem czemu :P Pewnie musi być odpowiednio ustawiona kompresja. Oczywiście możesz spróbować tak zrobić, najwyżej przy próbie instalacji wyskoczy błąd z niepoprawną paczką. A edytować pliki w Zipie można bez problemu WinRarem.
---------- Dodano 16:09 ----------
Cytat:
Ale troszkę można sobie tak zmodyfikować ROM - powyjmujesz to co zbędne a w zamian wrzucisz to co potrzebne (z pominięciem jakichś złożonych przypadków jak SENSE)
Oczywiście można, tylko trzeba uważać żeby nie przesadzić i wrzucać pliki do odpowiedniego folderu:
Wtedy aplikacje zainstalują się w pamięci użytkownika.