HTC One X: Opinie i pierwsze wrażenia
http://pliki.htcclub.pl/images/pe7xW.jpg
Ponoć pierwsze wrażenie jest najważniejsze... dlatego zamiast szczegółowej recenzji najpierw podzielę się nim.
Legenda: + = plus / - = minus / ~ = warte wspomnienia, neutralne... Jak to Polak - zacznę od minusów.
- Zdjęcia kontaktów. Aż się zastanawiam, czy nie powiększyć czcionki przy tym minusie. Są gorsze, niż na starych nokiach!!! Koszmar!!!
- Ciepłota telefonu nabierana nawet podczas krótkiej gry powoduje miganie na zielono i pomarańczowo diody przy głośniku... telefon przestaje się wtedy ładować... Gra w wymagające gry może nie być zbyt długa o.O
- Mam wrażenie, że ten głupi pasek z głupim przyciskiem menu często... nie działa xD
- Dziwi brak czytnika epubów od HTC. W Sensacji był... i był bardzo wygodny.
+ Wyświetlacz. Rozdzielczość rozumie się samą przez się. Kolory... ten czarny naprawdę nie ustępuje AMOLEDom. Dzisiaj widzę się z ojcem i jego Notesem, porównam wtedy 1:1 :)
+ Lekkość. Smukłość. Przyjemnie się to trzyma w ręce, choć ten rozmiar wyświetlacza znacząco utrudnia korzystanie z niego jednorącz (nie mówię np. o odebraniu połączenia, ale o takim pełnym korzystaniu ;)).
+ Telefon z dystrybucji Orange, bez śladu ingerencji Orange. Simlocka też nie ma. Fajnie mieć pierwszą partię ;D
+ Myślałem, że rozwijanie belki w DHD czy Sensacji jest sprawne i szybkie... ale szybkie jest dopiero tutaj :D
+ Działanie Sense i wszystkiego - bajka.
~ Klawisz odbierz i odrzuć na dialerze przy zablokowanym ekranie jest zamieniony miejscami względem Sense 3.X
~ Raz już kupione gry w "normalnej" wersji, aby posiadać wersję THD należy kupić ponownie o.O Z jednej strony rozumiem, z drugiej pozostawia to niedosyt, po zakupie kolejnego Androida, acz pierwszego z grafiką Nvidii.
~ Diody led (pomarańczowa/zielona) telefonu posiadają bardzo intensywne światło.
~ Do nowego Sense będzie się trzeba przyzwyczaić... trochę smuci fakt odejścia od karuzeli - to było coś naprawdę wygodnego.
Odp: Jaką planujesz mieć następną słuchawkę?
No i co robisz z Sensacją? :P
Bo aż jestem ciekawy, może zostanę potencjalnym kupcem x), jednak tylko z Dokiem :D
Poznałeś moją żonę, Cziken... no, i moja żona teraz biega sobie z dwurdzeniowym smartphone'em ;]
W normalnym użytkowaniu czuć jakoś tą Tegrę? Chodzi mi czy opłaca się dawać ten 1 tys. więcej za telefon, jeśli głównie służy do internetu? Czy może Sensacja wystarczy? :)
Tak sobie ostatnio myślałem i doszedłem do wniosku, że 4 rdzenie do szczęścia nie są mi zbytnio potrzebne. Dlatego jako następny telefon kupię chyba Sensację, albo Evo 3D :)
Ironicznie można powiedzieć, że te 5 rdzeni Tegry3 to jest to, czego potrzeba interfejsowi Sense, do tego, żeby działał równie płynnie co inne nakładki innych producentów.
Czy różnica między Sensacją, a One X jest warta tysiąca złotych różnicy? Ano to już zależy od tego, czego chcesz od telefonu. Ja chciałem mieć zabawkę z większym wyświetlaczem, niż ma Sensacja. Z większą rozdzielczością. No i z Tegrą. Ale nie każdy musi tego chcieć i dla niego taka różnica w cenie może być nieproporcjonalna do chęci.
Sam się poważnie zastanawiam nad one x lub sgsIII w wakacje.
Tylko że póki co jestem na etapie "zbierania argumentów" czy aby na pewno jest mi potrzebna nowa słuchawka.
Powiem szczerze że sensacja spełnia moje potrzeby w 100%. W one x najbardziej kusi mnie większy ekran, rozdzielczość i działające sense 4.0 (w portach dla sensacji wciąż nie działa kilka rzeczy). Akurat tegre zlewam bo bardzo rzadko gram w gry a jak już gram to wszystkie chodzą na adreno 220.
No ale też odzywa się natura gadżeciarza i wewnętrzne dziecko ;)
Smogg powiedz mi czy jesteś w stanie kciukiem ogarnąć cały wyświetlacz trzymając telefon w jednej ręce? I gdzie znajduje się dioda powiadomień? Ciekaw jestem jak będzie z trwałością obudowy. No i koniecznie napisz jak się sprawuje bateria (to mnie chyba najbardziej w one x boli).
Ogarnąć trzymając w jednej ręce... gimnastykując się trochę niby można, ale nie jest to najwygodniejszy sposób bawienia się tą słuchawką. Do podstawowych rzeczy - napisać smsa, zadzwonić, odebrać - nie ma to większego znaczenia, bo można to szybko i wygodnie zrobić... ale jeśli miałoby to być serfowanie po internecie, to już są małe schody.
Dioda powiadomień znajduje się pod kratką głośnika, od strony przedniej kamery - zajmuje jedną dziurkę w tej kratce.
Trwałość... na razie jest ok, no ale to można będzie w pełni zobaczyć i ocenić za rok/półtora.
Bateria... no to jest temat rzeka ;)
W nocy zjada 1% na 2-3h.
Przy wykorzystywaniu telefonu jako telefonu - jest naprawdę dobrze.
Przeglądanie internetu przy bardzo złym zasięgu 3G i bardzo złym 2G (żeby było jeszcze śmieszniej - w kółko przełączających się kilku nadajnikach, każdy z fatalnym sygnałem) to żarcie na poziomie ok 1%/1 minuta... dużo.
Mniej więcej 30 minutowa gra w Dark Meadow (gra na silniku Unreala dla Tegry - miodzio ^_^) też poskutkowało zużyciem zbliżonym do 1%/1 min... Ciepłota mierzona przez widget baterii wskazywała wtedy 53°C. Sporo, ciągle czuję gorąc na ręce po skończonej grze (w odróżnieniu od Sensacji tutaj grzeje się miejsce przy aparacie, a nie na dole telefonu - lewej ręki jeszcze nie mam przyzwyczajonej do wyższej temperatury telefonu :E).
W razie dodatkowych pytań - śmiało :]
Smogg kupił scyzoryk i czekał na jakiegoś gościa z One X w ciemnej alejce :P
Cytat:
że te 5 rdzeni Tegry3 to jest to, czego potrzeba interfejsowi Sense, do tego, żeby działał równie płynnie co inne nakładki innych producentów.
Z tym się nie zgodzę, bo bardziej by się przydała optymalizacja. Zresztą nawet na HD2 Sense 3.5 działa prawie że idealnie :)
Stąd też ta pierwsza część zdania, Matrix ;)
Naprawdę, jeszcze żaden Sense nie działał mi tak płynnie :-)
Choć kilka niedociągnięć też tutaj jest...
Ja również zwróciłem uwagę na płynność sense w intertcoin ;)
Ogólnie uważam że to nowe sense jest bardzo na plus, czuć świeżość ;)