-
Jak wgrać NAND Android
Wstawiam opis jak instalować, ponieważ co chwilę będzie pojawiać się to pytanie ;)
1. Ściągamy MAGLDR 1.13 i rozpakowujemy (link poniżej)
2. Ściągamy NAND Android ROM i rozpakowujemy (linki w dziale NAND Android)
3. Wchodzimy do folderu Magldr 1.13 i zainstalujemy MAGLDR na telefonie ? Instalujemy poprzez podpięcie telefonu w trybie active sync do komputera i uruchamiamy plik (na komputerze) ?ROMUpdateUtility.exe? ? postępujemy zgodnie z wskazówkami.
4. Po zainstalowaniu zrobi się reset i pojawi się okno Bootowania LEO i wybieramy w menu ?4. USB Flasher? (wybieramy poprzez vol-,vol+ z boku telefonu) i zatwierdzamy ?zieloną słuchawką?
5. Wchodzimy w folder ściągniętego i rozpakowanego romu NAND i uruchomiamy plik DAF.exe ( oczywiście w komputerze). Klikamy dalej i postępujemy zgodnie z wskazówkami.
6. Czekamy aż się zainstaluje
7 Po zainstalowaniu zrobi się restart i czekamy na okno konfiguracyjne androida, wybieramy język PL i inne ustawienia.
UWAGA
- Aby wgrać musimy mieć zainstalowane: HSPL 2.08, radio 2.15. Zalecany rom na sterowmnikach 3.14
- Jeżeli mamy problem z instalacją odpalamy powyzsze pliki jako ADMINISTRATOR (prawy przycisk mychy na pliku i tam mamy opcję uruchom jako administrator) - dotyczy Windows Vista i 7
- Android zastępuje Windows Mobile i nie ma możliwości odpalenia dwóch sytemów.
- powrót do Windows Mobile: Wyłączamy telefon wciskamy i trzymamy przycisk vol- i wciskamy "czerwoną słuchawkę", podpinamy telefon do komputera, robimy task29 i wgrywamy WM (task29 w dziale romy)
- jeżeli ktoś ma nand anroida i chce wgrać inną dystrybucje: Wyłączamy telefon, uruchamiamy w trybie bootloadera (przycisk vol- i czerwona słuchawka) i podpinamy telefon do kompa, robimy czyszczenie przy pomocy task29, po tasku29 wyciągamy baterię, wkładamy i znowu wchodzimy w tryb bootloadera, podpinamy telefon do komputera i instalujemy MAGLDR 1.13 (uruchamiamy plik ?ROMUpdateUtility.exe?) ? postępujemy zgodnie z wskazówkami. dalej działamy od 4 punktu instrukcji.
POWODZENIA ;)
MAGLDR 1.11: Nie instalujcie tej wersji, chyba że lubicie mieć problemy i niedziałający telefon ;)
Kod:
http://hd2blog.pl/download/dft-leo-magldr111-rar-0025fba7ebq4
MAGLDR 1.13 - dostępne w wątku XDA:
Kod:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=893618
Cytat:
History:
V1.11 fixed "GO GO GO stuck issue".
V1.12 added WPH support.
V1.13 added AD Recovery support, fixed few bugs.
Instrukcja instalacji z ClockWork Recovery Mod:
http://hd2blog.pl/2011/04/jak-wgrac-android-nand-cwm/
-
Odp: Jak wgrać NAND Android
Dodam jeszcze że instalując MAGLDR uruchamiamy plik ROMUpdateUtility.exe jako Administrator !! Czyli prawy przycisk myszki i uruchom jako administrator. tak samo z plikiem DAF.exe. U mnie np. MAGLDR nie chciał się instalować bez tego.
-
[quote author=DOD link=topic=269.msg1899#msg1899 date=1293961259]
Dodam jeszcze że instalując MAGLDR uruchamiamy plik ROMUpdateUtility.exe jako Administrator !! Czyli prawy przycisk myszki i uruchom jako administrator. tak samo z plikiem DAF.exe. U mnie np. MAGLDR nie chciał się instalować bez tego.
[/quote]
Mam Windows 7 i wcale nie musiałem jako administrator instalować. Wczoraj instalowałem 3 dystrybucje androida, dzisiaj dwie. Ani razu nie musiałem odpalać plików jako administrator, instalacja bezproblemowo przebiegła. Fakt, że jako administrator zainstalujemy napewno nie zaszkodzi. ;)
-
No ja właśnie instalowałem pod win7 home premium x86 i musiałem odpalać prawym jako admin. Mozliwe że czasami są jakieś niuanse. Dodam że UAC mam wyłaczone całkowicie.
-
dodałem Twoją sugestię do opisu w uwagach. :)
-
To jeszcze może małe info, że wgranie tego Androida powoduje brak możliwości (dual boot) uruchomienia Windowsa, oraz, że powrót do WM odbywa się poprzez flash z karty stocka - np. 1.66 :-)
To takie info z różnych tematów - sam z NANDem poczekam jeszcze pewnie kilka tygodni, niech się trochę rozwinie, w międzyczasie poszukam jakiejś fajnej navi... a przy okazji wypróbuje to na telefonie ojca, który zakochał się w Andku z karty i info o NANDdzie bardzo go ucieszyło... :]
-
[quote author=Smogg link=topic=269.msg1910#msg1910 date=1293967031]
To jeszcze może małe info, że wgranie tego Androida powoduje brak możliwości (dual boot) uruchomienia Windowsa, oraz, że powrót do WM odbywa się poprzez flash z karty stocka - np. 1.66 :-)
To takie info z różnych tematów - sam z NANDem poczekam jeszcze pewnie kilka tygodni, niech się trochę rozwinie, w międzyczasie poszukam jakiejś fajnej navi... a przy okazji wypróbuje to na telefonie ojca, który zakochał się w Andku z karty i info o NANDdzie bardzo go ucieszyło... :]
[/quote]
Małe sprostowanie. Nie ma potrzeby powrotu poprzez wgrywanie stockowego romu z karty. Aby wrócić: wyłączasz telefon, wchodzisz w bootloadera (vol- i czerw. sł), robisz task29 i wgrywasz customa, tak ja robie i działa. Dzięki temu oszczędzasz dużo czasu (wgranie stockowego wiąze się z tym że przywracasz cid i stare radio) ;) Navi polecam Navigona lub IGO. Super się sprawuje na Androidzie. Opis będę rozszerzał w miare sugestii.
-
a jezeli posiadam juz andka nand i chce sie przeniesc na innego ?
-
To wydaje mi się, że wtedy wykonujesz czynności z 1 posta począwszy od punktu nr 4 :-)
Racja Arturze, nasz Android Mastah? :D
-
3. Wchodzimy do folderu Magldr 1.11 i zainstalujemy MAGLDR na telefonie ? Instalujemy poprzez podpięcie telefonu w trybie active sync do komputera i uruchamiamy plik (na komputerze) ?ROMUpdateUtility.exe?
ale musze najpierws hd2 podłączyć .... przez htc sync ?
-
oczywiście najpierw trzeba podłączyć do komputera w trybie activ sync
-
-
[quote author=bartass127 link=topic=269.msg1930#msg1930 date=1293978846]
*htc sync = android
[/quote]
nie rozumiem ciebie? podpięcie w active sync dotyczy instalacji MAGLDR111.
-
jak mam podłączyć przez active sync jezeli mam andka na pokładzie ?
-
adka masz na pokładzie? a co ty chcesz robić. Instrukcja jest jak zainstalować androida. Jak masz zainstalowany to co chcesz instalować? No chyba że chcesz zmienić na inną dystrybucję, w takim przypadku wyłączasz telefon, wchodzisz w tryb bootloadera (vol- i czerw.sł) i robisz task29, po tasku29 wyciagasz na chwilke baterię i znowu uruchamiasz w trybie bootloadera i wgrywasz MAGLDR 1.11 i potem procedura od 4 punktu
-
k#@!$#$a napisałem na początku !
innego chce zainstalować!, dokładnie 2.3 gingera
-
bartass127@: Jasne. To nie zrozumieliśmy się ;) Napisałem w poprzednim moim postcie jak co robić aby zmienić andka na inego. Powodzenia
[hr]Dodano: [time]Styczeń 02, 2011, 18:10:16 [/time][hr]
[quote author=Smogg link=topic=269.msg1927#msg1927 date=1293978401]
Racja Arturze, nasz Android Mastah? :D
[/quote]
Nie mam, a co to za dystrybucja?
-
Mastah - od Master -> Mistrz ;)
A teraz, w temacie NANDa, Tyś jest naszym Andro-Mistrzem ^__^
-
Jak ktoś juz ma andka NAND to wyłacza tel. I włacza tel trzymając cały czas czerwoną słuchawkę dopóki nie pojawi się menu z Magldr. Nastepnie wybieramy w menu ?4. USB Flasher? (wybieramy poprzez vol-,vol+ z boku telefonu) i zatwierdzamy ?zieloną słuchawką?
5. Wchodzimy w folder ściągniętego i rozpakowanego romu NAND i uruchomiamy plik DAF.exe ( oczywiście w komputerze). Klikamy dalej i postępujemy zgodnie z wskazówkami.
6. Czekamy aż się zainstaluje
7 Po zainstalowaniu zrobi się restart i czekamy na okno konfiguracyjne androida, wybieramy język PL i inne ustawienia.
Czyli tak jak pierwszy raz. Myslę że to wystarczy ;)
-
Instrukcja zaktualizowana o to jak zainstalować inną dystrybucję gdy mamy już NAND
[hr]Dodano: [time]1294003074[/time][hr]
[quote author=Smogg link=topic=269.msg1945#msg1945 date=1293989164]
Mastah - od Master -> Mistrz ;)
A teraz, w temacie NANDa, Tyś jest naszym Andro-Mistrzem ^__^
[/quote]
hehehe dzięki nie zajarzyłem, do mistrza to daleko ale dzięki :)
-
Dodam jeszcze że jesli ktoś popsuje swojego andka na tyle że nie da się go naprawić można zrobić hard reset jak pod windowsem. W tym celu włączamy tel trzymając cały czas czerwoną słuchawkę dopóki nie pojawi się menu z Magldr i wybieramy opcję 6. AD Hardreset.
Mnie wczoraj się ta opcja przydała i nie musiałem tracić kilka-kilkanaście minut na wgrywanie Andka od nowa.
-
[OffTopic:mode On]
pierwszy wykryty problem z andkiem 2.3
Nie można importować kontaktów z karty sim, mam nadzieje ze hard reset pomoże....
[OffTopic:mode Off]
pasuje ? ;)
-
bartassku nasz słodziutki, kochaniutki... a jak problem dotyczący działania bliżej nieokreślonego Androida 2.3 (bo chyba widziałem co najmniej 2) ma się do wgrywania Androida w NANDdzie (a tego dotyczy ten temat)?
Proszę, napisz o swoich problemach w odpowiednim dla nich miejscu - czyli albo w temacie dotyczącym danego romu, albo w Q&A - tutaj jest to OffTopikiem ;)
-
Kod:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=898913
Może mi ktoś powiedzieć o co dokładnie w tym chodzi ? Co to robi, jak tego użyć i dlaczego muszę to zrobić przed instalowaniem NAND Andka (miedzy innymi jest to w oficjalnym temacie z Gingerbreadem)
-
a czy miał ktoś problem z instalacją andka w tej postaci?
Przy instalowaniu androida wyskakuje:
Error Description: USB init failed
Info: .\RSPL\RSPL.cpp (723)
U mnie to wyskakuje i nie da rady go wgrać ;/
-
[quote author=barti16 link=topic=269.msg2086#msg2086 date=1294257851]
a czy miał ktoś problem z instalacją andka w tej postaci?
Przy instalowaniu androida wyskakuje:
Error Description: USB init failed
Info: .\RSPL\RSPL.cpp (723)
U mnie to wyskakuje i nie da rady go wgrać ;/
[/quote]
u mnie też się pojawił taki komunikat, pomogoło wpięcie pod inny port usb i restart kompa
-
peóbowałem 3 razy ale nic to nie dało, na xda pisali że może pomóc windows 7 ale bd miał go dopiero w weekend, ma ktoś może inne propozycje?
-
no fakt, ja instaluję na Windows 7 64 bitowym i działa
-
Już zrobiłem, należało odchaczyć a ActiveSync połączenie przez USB i poszło :D
-
" Wchodzimy do folderu Magldr 1.11 i zainstalujemy MAGLDR na telefonie ? Instalujemy poprzez podpięcie telefonu w trybie active sync do komputera i uruchamiamy plik (na komputerze) ?ROMUpdateUtility.exe? ? postępujemy zgodnie z wskazówkami" ale po odpaleniu wyskakuje że mam stary rom robi aktualizacje na 2.00... a stary mam 1.48.479.1 (71294) WWE i radio 2.15.50.14(dane spisane z telefonu) przechodzi telefon w tryb instalacji i staje na 0% i po 5min. wyskakuje erroe 262 w czym problem???
-
Na początek zrób upgrade romu na 1.66 lub najlepiej polecam jakiegoś customa z sterownikami 3.14. Generalnie wszystkie Androidy na HD2 są robione na Romy z sterami 3.14.
-
a radio musi być 2.15 koniecznie
-
@zabijaka75: Jesteś pewien? Z Androidami na SD jest tak, że potrzebują radia, które odblokowuje ram - i tutaj w zasadzie nie zauważyłem żadnych różnic w działaniu, pomiędzy 2.15 a np. 2.12.
Ktoś miał okazję próbować odpalić Androida w NAND na innym radiu niż 2.15?
Ja z NANDem ciągle czekam na AM na Androida, więc nie wiem, ale chętnie się dowiem :D
-
Wiesz ja tylko do potestowania sobie chce wgrać :D
-
Mam mały problem ponieważ zainstalowałem Radio 2.15 i MAGLDR111 i gdy chcę odpalić telefon to on się zawiesza na logu htc i tak czekam z 10 min i nic. Wiecie co można zrobić ??
-
A poza wgraniem tegoż radia i magldr raczyłeś wgrać jeszcze.. emm.. Androida? :-)
Wejdź w magldr, wybierz usb flasher i wgraj jakieś distro - polecam prj 0.3.2 :)
-
NO fakt nie wgrałem androida, ale zadam pewnie dla ciebie jeszcze jedno głupie pytanie jak mam wejść w magldr i wybierać usb flasher ?
-
co to jest: "AM na androida" ? :D
-
yell0w: przytrzymujesz przycisk power (na wyłączonym telefonie) - jeśli MAGLDR się wgrał, to w niego wejdziesz i będziesz mógł wybrać interesującą Cię opcję :-)
bartass127: AutoMapa = AM :-) Jest to dla mnie na tyle wygodna nawigacja, że jakoś ciężko mi się przestawić na te Androidowe "wynalazki"... nie są niby takie złe... ale w Polsce AM nie ma sobie równych ;]
-
A jeżeli wgrał się nie poprawnie to co trzeba zrobić jeżeli przy wlączaniu telefonu zawiesza sie :P Bo w tym momencie nie mogę nic zrobić ani podłaczyć telefon pod kompa i cofnąc ani nic a jak przytrzymuje power to nic sie nie dzieje trzymam z 1 min i nic poprostu sie wlacza