Brak internetu przez WiFi
Witam,
na początku uprzedzam że jestem zupełnym laikiem jesli chodzi o ten typ telefonu. Pare dni temu dostałem HTC HD 2 jako prezent ( telefon używany ) na karte w Erze. Posiadam w domu internet w UPC i chciałem miec internet w telefonie za pomocą WiFi. WiFi w telefonie się łączy ale połączenie z internetem nie może byc możliwe. Bawiłem sie w różne ustawienia ale wymiekłem. Czy mógłbym prosić o pomoc. Z góry bardzo dziękuje
Andrzej
Odp: Brak internetu przez WiFi
Co masz na telefonie? Windows Mobile? Android? Windows Phone?
Może ruter blokuje nowy adres MAC? Zależy jak masz przypisane urządzenia w ruterze, ja mam np na sztywno włączone filtrowanie po adresach MAC które wpisałem z ręki i nic z poza listy się nie połączy. A jak jest u ciebie?
Witaj,
nie chciałbym wyjść na totalnego bezmózgowca ale w telefonie znalazłem tylko takie ikonki jak winodows live, microsoft my phone.
Tyle umiem znaleźć :)
No to masz pewnie Windows Phone. Z tego co pamiętam gdy miałem go przez chwilę to po prostu wykrywał sieć WIFI, podawało się hasło i tyle. A jesteś pewien że masz w ruterze ustawione automatyczne przydzielanie adresów ip przez serwer DHCP?
Niestety kiedy chce włączyc ruter w telefonie pisze mi połączenie jest nieobsługiwane lub niedostepne - połąćzenie z internetem wyswietla mi sie tylko jako ERA MMS lub ERA internet
Nie zrozumieliśmy się. Chodziło mi o ustawienia internetu w ruterze UPC a nie w telefonie. W telefonie masz oddzielne ustawienia do internetu mobilnego i do internetu przez WIFI.
Sprawdziłem ustawienia internetu w routerze - pisze tak :
Wan connection type - dhcp
Ipv4 MTU Size - tu szedzie 0
Spoofed MAC Address tu tez same zera
To to?
Dhcp jest włączone czyli ok. A inne urządzenia łącza się poprawnie z internetem po WiFi? Np laptop albo inny telefon? Oczywiście chodzi mi o połączenie przez twój ruter upc.
Wysłane z mojego HD2 za pomocą Tapatalk 2
Niestety to pierwszy raz jesli chodzi o sprawdzenie WiFi. Nie wiem czy to pomoże ale spróbowałem włączyć youtube i zadziałał przy włączonym WiFi ale pobiera kase z konta niestety. Inne rzeczy jak internet czy facebook nie działa
Jak pobiera kasę to działa po internecie mobilnym a nie przez WIFI. Wydaje mi się że problemem nie jest twój telefon a konfiguracja rutera UPC. Poszukaj w necie jakiś porad na temat konfiguracji sprzętu UPC do pracy przez WIFI. Niestety z konfiguracją rutera UPC ja ci nie pomogę bo mam własny ruter a nie miałem styczności z ruterem od UPC a nie widząc ustawień oraz nie znając wymagań nie pomogę ci zdalnie.
Dzieki wielkie. Zalogowałem się dzis na chwile przez takie cos jak fon netia free internet i niestety przez to tez internet nie działa czyli jest szansa że to jednak telefon? Sprobuje w jakiejs galerii może...........
Niestety w kilku miejscach gdzie łapał darmowy internet nie było mozliwości jego użycia co chyba swiadczy że to jednak telefon jest winny. W Mc Donaldzie też nie działał :)
Może po prostu zmień rom i tyle. Testowałem już kilkadziesiąt romów na HD2 i kilka z nich miało problemy z WIFI ale z regóły znajdował się jakiś fix i w końcu działało.
PS: sprawdź dokładnie jaki system masz wgrany na telefonie bo to może rozjaśnić sprawę.
Hej,
windows mobile 6.5 professional Sys. CE 5.2.21913 - tyle znalazłem......
No to masz kompletnie już nie rozwijany system, sam producent już dawno o nim zapomniał. Ale jak ja miałem WinMo to wifi działało. Ja bym jeszcze zmienił rom bo to raczej nie usterka sprzętowa bo nie wykrywałby w ogóle sieci wifi. Nie wiem czy dobrze pamiętam ale chyba Windows miał problem z połączeniem się z sieciami WIFi w standardzie N. Ale pewien nie jestem. W każdym razie rozważ zmianę windowsa na np androida.
A mógłbym cie prosic o podanie jakiegos linka na ten ROM ?
Tzn androida? Jest cały dział na XDA poświęcony romom na HD2. Tu link Ale jeżeli chcesz wgrać androida to musisz najpierw przygotować do tego telefon. Zła wiadomość jest taka że pewnie wyda ci się to bardzo skomplikowane ale to tylko pozory a dobra jest taka że robisz to tylko raz przed wgraniem androida a potem tylko ewentualnie zmieniasz rozmiary partycji NAND. Jak będziesz zdecydowany to daj znać to pomogę/doradzę.
Witaj,
dziekuje Ci bardzo za pomoc. System został zmieniony na androida 2.3.7 i odpukac internet przez WiFi smiga. Niestety ja ni epotrafiłem sobie poradzic ze zmiana systemu, zrobil to specjalista :)
Jak będziesz chciał przetestować inne romy niż ten który masz wgrany to daj znać a pomogę i jak już to ogarniesz to sam stwierdzisz że nie jest to trudne.
PS: miłego obcowania z androidem :)