1. GSM = 2G / WCDMA = 3G;
2. Ikonki ze strzałkami wskazują na to, w jakim jesteś zasięgu, czy występuje "przepływ" pakietów i czy używasz internetu. G = GPRS, E = EDGE, 3G = 3G, H = Używane 3G --> Tzn. jeśli jesteś w zasięgu 3G, ale Twój telefon nie używa internetu, będziesz widział ikonę "3G", jeśli będąc w tym zasięgu zaczniesz ściągać pocztę, odświeżać pogodę, wejdziesz na redtube'a - pojawi się ikona "H" informująca o tym, że używasz internetu :-)
3. Częściowo jak wyżej - jeśli w danym regionie nie ma 3G, to telefon przełącza się na EDGE. Jeśli nie ma EDGE, to przełącza się na GPRS. Jeśli nie ma GPRS... to jesteś w czarnej dupie i uważaj, żeby nie zgwałcił Cię jakiś goryl, a nie się patrzysz na telefonCo do abonamentu to nie wiem o co Ci chodzi, internet w abonamencie to internet w abonamencie, chyba jeszcze żaden operator nie "sprzedawał" internetu tylko pod warunkiem, że jesteś w zasięgu 3G bo po 2G kasował jak za zboże
Dobrą praktyką jest mimo wszystko kontrolowanie stanu konta - jeśli możesz się zalogować na stronie operatora, wysłać smsa z zapytaniem o stan konta... Ja aplikacjom do zliczania danych nie ufam - odświeżenie pogody czy akcji nie powinno zjeść więcej niż 5kB, ale jeśli operator "liczy sobie" każdą rozpoczętą stówę, to bardzo łatwo można nabić wiele megabajtów ściągając niewiele danychZ drugiej strony, jeszcze nigdy nie udało mi się w telefonie dojść chociaż do połowy limitu mojego pakietu
[gmod]Złapać grammar nazi na błędzie... Bezcenne[/gmod]