OK xperia ma może nie najnowszy cpu&gpu ale nie oszukujmy się - nie ma praktycznie produkcji której by ten duet nie uciągnął (pomijam gry tegra3 only).
Druga sprawa na co komu cztery rdzenie? Poważnie pytam. Jedyne co mi przychodzi do głowy to ok gry ale tak jak napisałem wyżej póki co nie ma produkcji (przynajmniej ja o takiej nie słyszałem) której by nie sprostał ten snapdragon i adreno 220.

Ja bym tą xperie kupił z kilku powodów:
  • sony ma zdrowe podejście do aktualizacji smartfonów
  • ma na prawdę fajne i zgrabne ui które nie obciąża zbytnio telefonu (sense jest ładne, ale swoje pochłania)
  • ma jak dla mnie świetny stosunek wielkości wyświetlacza (4,3") do rozdzielczości (1280x720). Większych wyświetlaczy w telefonie nie uznaję.
  • design jest nowy, świeży, elegancki, profesjonalny. Wykonanie stoi na najwyższym poziomie (warto wspomnieć w tym miejscu o xperii p która ma ekran 4" i wykonana jest z aluminium)
  • śmiało może pretendować do miana jednej z najlepszych fotograficznych słuchawek z androidem (są póki co niby problemy z szumami itp ale jest to sprawa czysto software'owa która jak przypuszczam zostanie szybko poprawiona)
  • posiada fizyczny spust aparatu!! (mówcie co chcecie ale jak mam zrobić zdjęcie sensacją dotykając ekranu to chce mi się rzygać)
  • sony nie stara się na siłę wmówić kto ilu rdzeni potrzebuje (zarówno cpu jak i gpu) - ot zwyczajny marketingowy wyścig szczurów jak dla mnie.

To moja subiektywna opinia.
Tegra 3 może i jest wydajniejsza ale moim zdaniem jej przewaga to gry, a jeśli wspaniałe graficznie gry to tylko na tablecie.