bo HD2 ma o ile mi wiadomo 448 MB ram (190 + 100 nie jest równe 448, gdzi esię podziała reszta pamięci ?
HD2 ma 576 MB RAMu po wgraniu odpowiedniego Radia, z tym że dostępne jest 400 MB. Reszta jest przeznaczona dla systemu.
Dlaczego nie wykorzystują pełnej pamięci NAND (512MB)
ponieważ w pamięci NAND znajduję się też partycja user przeznaczona na dane użytkownika i aplikacji. Czyli im większa partycja systemowa, tym mniej pamięci mamy na programy.
Czy stanie się coś jeżeli ustawię sobie zbyt dużą partycję
Nie będziesz mieć miejsca na programy, niektóre ROMy mogą się też po prostu nie uruchomić.

Wracając do pierwszego postu.
przy włączaniu czyli normalnie włączanie urządzenia, przechodzi text z MAGLDR'a, a po nim dosłownie przez ułamek sekundy mignie niebieski ekran i później ładuje się system - ten niebieski ekran trochę mnie martwi
To jest normalne i nic złego się nie dzieję. Po prostu ten niebieski ekran to czas od momentu startu systemu do załadowania się grafiki startowej. W CLK i innych telefonach proces ten przebiega w czasie gdy wyświetlany jest ekran startowy bootloadera (napis HTC widoczny od razu po włączeniu telefonu).

zaczął mi wariować ekran, przyciskać gdzie popadnie (restart pomógł)
Możliwe że spociły CI się ręce, bo takie coś jest w momencie gdy ekran jest zbyt wilgotny.