Dziękuje wam za pomoc w wyborze. Przełamałem się i poszedłem do komisu. Powiedziałem sobie, że wezmę taki który będzie na stanie i będzie najtańszy. Smartfon który na mnie patrzył była to Xperia Z1. Wyniosła mnie dokładnie 1670 złotych. Nie żałuję wyboru, ale pierwsze co czego się bałem to tego, że będzie za duży, a w związku z tym nieporęczny. Jednak jak prawie wszystko jest to kwestia przyzwyczajenia. Po kilku dniach chodzenia z moją xperią Z1 stała się ona prawie nie wyczuwalna. Tylko odczuwa się ją gdy trzeba wysoko podnieść nogę by wsiąść do samochodu. Co do zapobiegania jej zniszczeń, polecam kupno folii ochronnej 3mk Solid (Folia bardzo przyjemna w montażu. Poziom spasowania na poziomie dobrym, trzeba się sugerować wycięciami niż krawędziami telefonu ponieważ folia nakłada się krzywo, bądź nie równo. Folia kocha się natłuszczać, a każde dotknięcie jest od razu przechwytywane, ale za to poślizg palca i komfort użytkowania telefonu z ową folią jest rewelacyjny. Jednak również jesteśmy narażeni na brak jakiejkolwiek widoczności pod słońce, ponieważ jest ona niczym lustro) jak i dobrych plecków. Jeżeli nie chodzisz z torbą albo nie jesteś skejtem i nie masz wielkich kieszeni, to kabury czy inne wielkie pełne ochrony telefonu nie wchodzą w grę. Za plastikowe pokryte gumą plecki dałem 15 zł i nic więcej mi nie potrzeba. Jestem bardzo zadowolony. Pozdrawiam, Koldo.