Łomatko!

Nigdy nie rozumiałem idei kupowania fajnego telefonu, zwłaszcza HTC, prezentującego taki miły premium feel, kiedy się go trzyma w ręce i... ładowania go w jakieś plastikowe syfy kompletnie burzące pozytywny user experience obcowania z telefonem.

Ja do każdego swojego HTC zawsze poszukuję po prostu wsuwki. Dobrej jakościowo, dobrze dopasowanej wsuwki. Jak potrzebuję telefonu, to go z niej wyciągam i trzymam słuchawkę taką, jak ją fabryka stworzyła. M7 dobrze leży w ręce. Zresztą jak większość telefonów HTC (ciekawe jak bardzo się to zmieni po wypuszczeniu tego ichniejszego konkurenta Galaxy Note III). Dodatkowe obudowywanie telefonu w jakiś pancerz kłóci się z moim poczuciem estetyki.

Po doświadczeniach z HTC One X na pewno odradziłbym wsuwki od HTC. Są coraz słabsze jakościowo, poza tym - z racji wielu telefonów o prawie takich samych wymiarach HTC wypuściło uniwersalne, przez co cierpią na tym telefony trochę mniejsze, gdyż wsuwka jako uniwersalna jest bardziej dostosowana do tych większych słuchawek.

Jest jednak pewna firma, która zauważyła niszę rynku i idealnie się w nią wstrzeliła, robiąc idealnie dopasowane wsuwki do prawie każdego modelu z osobna. Tą firmą jest Bugatti. Ich wsuwka, którą miałem w HOX to po prostu mistrzostwo świata - w życiu nie miałem żadnego etui stworzonego z tak miłej w dotyku skóry. W tej chwili dla M7 na Allegro dostępne są dwa rodzaje tych wsuwek, z czasem pewnie będzie ich więcej, choć w jedną z nich można się już spokojnie zaopatrzyć i zapomnieć o temacie.

A czy te telefony potrzebują dodatkowej ochrony... wszystko zależy od tego jak z nich korzystasz (i w jakich warunkach). Mi się chyba jeszcze nie udało porysować żadnego z tych telefonów (ale też nimi nie rzucam, nie wypadają mi, nie szoruję nimi po piasku itd.). Telefony te są raczej dobrze wykonane, z dobrych materiałów... zwłaszcza M7 - filmy z testami łapania zarysowań przez te słuchawki robią wrażenie. Jeśli dbasz o telefon, to w sumie nie potrzeba nic więcej, niż jakaś taka wsuwka, która zapewni Ci komfort pracy z telefonem jak go z niej wyjmiesz, oraz ochronę samego telefonu, kiedy w niej jest.