fyme, jesteś wielki! dzięki, nie było łatwo, ale dzięki Twoim wyjaśnieniom i mojej cierpliwości wszystko udało się - czyli to co ma działać to dział :-) (ale...)
Nie udało mi się znaleźć w Mini Tool Partition jak zrobić Ext4, wiec jak pisałeś zrobiłem Ext3 na CWM.
Zrobiłem partycje 150MB na system (z trudnościami w połączeniu telefonu przez USB do HTC Tool - to zajęło mi najwięcej czasu)
Potem pliki i ROM itd ... + plik Hard Swap.
Wszystko w ROM już działa, mam 0,89GB pamięci wewnętrznej, w tym dostępnej 732MB, a RAMu 512MB ,
....ale dlaczego wszystko chodzi strasznie wolno. (ilustracja wolności działania Król Julian - Najlepsze teksty cz 3 - YouTube na 2.08 minucie "...Mmooorrriiissssss..." :-)
Przy próbie otworzenia czegokolwiek system pyta czy mam już dosyć , czy "wymusić zamkniecie"? :-/
co powinienem sprawdzić , poprawić , zmienić aby ROM działał normalnie.
są jeszcze dwie małe niedogodności
1. Wciaż muszę wybierać ręcznie Boot AD NAND w Boot menu przy restarcie telefonu.
2. Czy można zmienić kolor literek w okienku nazwiska przy wpisywaniu nowego kontakty, bo na białym tle mam białe literki :-) (w okienku pisania smsów też wolałbym mieć lepszy kontrast, bo potem dopiero okazuje się co napisałem gdy już jest wysłany :-)
3. no i kosmetyka - gdzie szukać pliku z dzwonkami , gdybym chciał jakiś własny kawałek wrzucić (trudno mi coś wybrać z chińskich krzaczków :-)
A tak poza tym to jestem zadowolony :-) bo jest lepiej. Pozdrawiam.