[quote author=Boss link=topic=364.msg3502#msg3502 date=1297578855]
O bateriach na każdym forum jest kilka tematów i wszędzie są spory. Wszędzie krążą urban legend. Tu też jest już kilka. Np i tu ta kwestia była poruszana.
Kod:
http://hd2forum.pl/pomoc-pytania-problemy/hd2-pare-pytan-przed-zakupem/msg1668/#msg1668
[/quote]

Nie odpowiedział Pan na żadne z moich pytań, domyślam się więc, że jednak - wbrew wcześniejszej wypowiedzi - przekonał się Pan do mojego artykułu. To dobrze, cieszę się z tego powodu

Co do baterii: wiem, że ludzie w dobrej wierze serwują innym rady. Nie mam zamiaru udawać, że znam się na bateriach. Staram się tylko złożyć do kupy mozaikę faktów:
0. naukowcy nie wiedzą ciągle, skąd się bierze efekt zużywania się baterii Li-ion (nie mówimy o Ni-Cd). Na ten temat są tylko spekulacje, jedna z nich to mechaniczne zużycie baterii (vide: film w artykule).
1. MacBook i ThinkPad podłączone do prądu nie ładują baterii do oporu i nie czerpią prądu z gniazdka. Przeciwnie: pozwalają baterii, by pracowała, tj. jej poziom naładowania oscylował w przedziale 90-100 procent (dotyczy to moich laptopów, niekoniecznie wszystkich serii)
2. Mój Touch Pro2 pracuje krócej na baterii, jeśli często go doładowuję. Pomaga mu rozładowanie do końca i naładowanie. A może tylko rozładowanie. A może tylko naładowanie. <- nigdy nie sprawdziłem opcji nr 2 i 3.
3. Bateria jest przedmiotem na tyle tanim, że zawsze można kupić zapasową.
4. W moim ładowanym pod korek i rozładowywanym często do końca laptopie bateria nadawała się do wyrzucenia po 2 latach pracy.
5. Producenci nie zalecają rozładowywania baterii Li-ion (Li-poly) do końca.

Każdy wyciąga wnioski, jakie tylko ma ochotę.

POzdrawiam
Łukasz Bigo
SE.pl