Nie zrozumiałeś mnie. Od kilku lat miałem omnię i oczytałem się o unicode, skracaniu smsów do 70 liter i pytajnikach u odbiorcy. Omnia sobie z tym radziła. Po zmianie przeze mnie ROMU na niebrandowany (mówię oczywiście o omni), telefon ten, pomimo, że wpisywałem w tekście smsa polskie litery (używałem swype), przed wysłaniem smsa, ucinał w nich ogonki. Teraz mam hd2 i oryginalny ROM. Nie chcę go zmieniać, żeby nie stracić gwarancji. Jako, że nie chcę rezygnować ze swype (klawiaturka posiada w słowniku polskie ogonki), i nie chcę wysyłać do odbiorców znaków zapytania (mam wyłączone unicode), muszę znaleźć wygodny sposób na pozbycie się polskich ogonków z tekstu wiadomości przed jej wysłaniem. Program smsunaccent wydaje się być dobrym rozwiązaniem, ale po pewnym czasie dość uciążliwym, ponieważ nie integruje się w pełni menu wiadomości. Zbawiennym wydaje się być skrypt smsunaccent i mortscript. Czytam na różnych forach, że ten sposób działa świetnie. Niestety nie u mnie. Problem opisałem w pierwszym poście.