Aby świadomie zdecydować się na jakiś telefon/urządzenie, trzeba sobie najpierw określić czego się od niego wymaga... jeśli ktoś już coś kupił i nazywa to coś "ścierwem" z "wiecznymi problemami", to oznacza, że to on popełnił elementarny błąd i nie zadał sobie trudu sprawdzenia, czy dany sprzęt wpasowuje się w potrzeby użytkownika.. Trudno :P
Dla mnie największą zaletą tego telefonu jest coś, co pośrednio poruszył Szakus - jeśli coś nie działa na WM, to można zawsze spróbować odpalić to na Androidzie, który na tym telefonie - mimo faktu odpalania go z karty - sprawuje się wyśmienicie. Fakt, konieczność przełączania się między systemami może stanowić pewną uciążliwość, choć z drugiej strony, to jest przy okazji możliwość posiadania większej ilości opcji w jednym urządzeniu.
Jeśli lubisz zabawę telefonem i jego oprogramowaniem, to zdecydowanie jest to telefon dla Ciebie. Jest masa romów z WM, można znaleźć coś dla siebie co nie będzie powodowało problemów - wystarczy odrobina chęci aby "dopieścić" swoją słuchawkę. Podobnie ma się sprawa z Androidem. Również podobnie można np. odpalić Ubuntu na HD2, co było dla mnie dużym zaskoczeniem i jakby nie patrzeć frajdą z możliwości pobawienia się tym systemem w telefonie (mimo jego jednak ograniczonej funkcjonalności - choćby z powodu rozdzielczości telefonu... to nie fullhd).
Za moją namową kilka osób wyposażyło się w ten sprzęcik (uprzednio posiadających iPhone'a) i szczerze mówiąc, od samego początku ich przesiadki, poza "normalnym" marudzeniem, że jest inny (a po 2 latach ludzie wytwarzają w sobie pewne przyzwyczajenia i nawyki) nie słyszałem większych uwag, co do samego telefonu czy jego oprogramowania (tak, testują różne romy w poszukiwaniu "swojego idealnego".
Telefon ma działać - ten to robi.
Działa szybko - to duży plus.
Działają na nim różne platformy - dla entuzjastów zabawy oprogramowaniem to kolejny duży plus.
Działa krótko - bateria, - to jest minus :P
A czy sam bym go kupił jeszcze raz? Wydaje mi się, że tak.
Jego mankamenty nie są na tyle uciążliwe, aby go dyskwalifikowały w starciu z innymi telefonami, a jak się człowiek przyzwyczai, to już nawet na nie nie zwraca uwagi (choć o nich pamięta - jak np super zamontowany obiektyw aparatu - szczyt technologicznej myśli dizajnerskiej).