1. Ja wolę klawiaturę od HTC w Androidzie, jest dla mnie wygodniejsza od tej w WM6.5. Ewentualnie jest Swype - ale do tego się z kolei nie mogę przekonać
2. Poczta od HTC + Aplikacja GMail - super połączenie które w moim przypadku sprawdza się po prostu idealnie (firmową pocztę widzę na widgecie, prywatne przypomnienia przychodzą do aplikacji Google'a).
3. Android :-)
4. Fakt, AM to tylko WM oraz iOS... Korzystam z Sygica, jestem bardzo zadowolony. Yanosik (darmowy!) wprowadził ostatnio nawigację turn-by-turn, ale jeszcze nie miałem okazji jej sprawdzić. Podobnie Nawigacja Google - też darmowa, raz sprawdzałem ale miałem jakieś błędy... MapaMap ostatnio wyszła na Androida. AM ponoć ma wyjść.
5. Kalendarz od HTC to moja ukochana bajka w tym telefonie - o niczym nie zapominam (chyba, że zapomniałem wpisać).
6. Niektóre Androidy na HD2 mają z nim problem. Ale jest też i masa takich, które nie mają - kwestia znalezienia odpowiedniego buildu dla siebie (a to bywa czasochłonne).
7. Zazwyczaj działa. Podobnie jak w pkt 6. 720p w Leonie to po prostu rozciągnięty obraz...
8. Ponownie aplikacja od HTC - możesz dodawać alarmów aż do chwili, w której aby telefon przestał dzwonić trzeba rzucić nim o ścianę
Co polecamy - po powyższym widać który system i z jakim launcherem
Dlaczego - też jak wyżej. Dopóty dopóki nie pojawiło się Froyo miałem dystans do Andka. Teraz aż kupiłem słuchawkę, która ma tylko i wyłącznie ten system. Dynamiczny, stabilny, aktywnie rozwijany, wiele aplikacji... miodzio
Skąd brać - kolega THo odpowiedział na to pytanie w sposób wyczerpujący cały temat (w przypadku Andka, to może poza kilkoma romami, których tam akurat nie ma).