Od siebie polecam PRJ Clean Desire v. 0.3.2 Android: 2.2
Jeśli zależy Ci na bezawaryjności, lekkości systemu... Mam zainstalowanego tego androida już przeszło pół roku, i śmiga jak w zegarku...
1. Odnośnie telefonu, moim zdaniem jakość rozmów na Androidzie jest lepsza, nie ma szumów w tle etc.
2. Każdy Android jest wręcz przystosowany do tego.
3. Polskie litery działają, łączenie kontaktów z facebookiem na 5, (zbytnio się nie wgłębiałem, ale co trzeba to mam)
To samo z Twitterem, chociaż nie korzystam z tego. Zobaczyłem tylko jak to działa z ciekawości ;p Jeśli chodzi o przeglądanie strony facebook z poziomu przeglądarki - znowu plus dla Androida. Pełna obsługa JavaScript, a ponadto Flash Player etc.
4. Sygic Aura - Po prostu niesamowicie prosta i użyteczna mapa, w dodatku same mapy są aktualne.
5. Jak najbardziej, możliwość dodawania nawet geo-tagów po zainstalowaniu jakiegoś tam programu (darmowego) z Android marketu.
6. Odnośnie Wi-Fi... Odnoszę wrażenie, że przeglądanie stron jest szybsze niż na WM6.5, szybciej łączy się z internetem, ma lepszy zasięg etc. Bluetooth działa poprawnie.
7. Aparat + kamera działają. Po prostu, bez imaginowanego 720p, za to jest możliwość robienia np. panoramy, zdjęć seryjnych etc.
8. Podstawowy budzik jest już bardzo dobry, można ustawić bardzo dużo budzików (nie osiągnąłem limitu, doszedłem do 7 i mi się znudziło ;p).
W dodatku - Bateria trzyma mi dłużej, telefon jest szybszy, nie jest to windows - więc nie ma zwiech etc. i ta edycja Androida nie wymaga partycji na karcie SD. Nie znalazłem do tej pory niedziałającej funkcji w tym telefonie... A szukam od 6 miesięcy
ROM do znalezienia na stronie pod kluczem PRJ.